ΑΡΘΡΑ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ & ΙΣΧΙΟΥ ΜΑΚΟ – Για 1η Φορα στη Θεσσαλονικη

Η μέθοδος ΜΑΚΟ Smart Robotics είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος ρομποτικής αρθροπλαστικής. Χρησιμοποιείται για ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος, ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου και μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόαντος. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και δίνει οριστική λύση στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου.

Η μέθοδος ΜΑΚΟ Smart Robotics είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος ρομποτικής αρθροπλαστικής. Χρησιμοποιείται για ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος, ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου και μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόαντος. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και δίνει οριστική λύση στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου.

Αναθεωρηση Ολικης Αρθροπλαστικης Γονατος – Revision: Τι ειναι και ποτε πρεπει να γινεται;

Γράφει ο Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που θεραπεύει ριζικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, τοποθετώντας μια νέα άρθρωση και καθιστώντας το γόνατο ξανά λειτουργικό, χωρίς πόνο κατά τη βάδιση, και διορθώνοντας κάθε δυσκαμψία ή παραμόρφωση. Τα υλικά της … + Περισσότερα “Αναθεωρηση Ολικης Αρθροπλαστικης Γονατος – Revision: Τι ειναι και ποτε πρεπει να γινεται;”

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ – Το 1ο Navigation System για αρθροπλαστικη ισχιου στη Θεσσαλονικη

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζεται η ψηφιακή αρθροπλαστική ισχίου με σύγχρονο λογισμικό navigation που δίνει real-time μετρήσεις για τέλεια τοποθέτηση της νέας άρθρωσης και ταχεία αποκατάσταση. Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρούνταν παραδοσιακά ένα μεγάλο, βαρύ χειρουργείο. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, δημιουργούνται όλο … + Περισσότερα “ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ – Το 1ο Navigation System για αρθροπλαστικη ισχιου στη Θεσσαλονικη”

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ FAST-TRACK στην Αρθροπλαστικη Ισχιου και Γονατος

Τι είναι τα πρωτόκολλα fast-track για τα οποία μιλούν όλοι στην αρθροπλαστική ισχίου και την αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί είναι τόσο σημαντικά για τον ασθενή; Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές χειρουργικών επεμβάσεων στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, κατά τις οποίες απαιτούνταν μεγάλες τομές με απώλεια αίματος, η σύγχρονη ορθοπεδική επιτάσσει … + Περισσότερα “ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ FAST-TRACK στην Αρθροπλαστικη Ισχιου και Γονατος”

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής: Αίτια και αποκατάσταση Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής (κοινώς, αστραγάλου) είναι μία σύγχρονη χειρουργική επέμβαση με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας MIS (Minimal Invasive Surgery). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ορθοπεδικός μπορεί να δει εντός της άρθρωσης χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά εργαλεία, για λόγους διάγνωσης ή/και θεραπείας. Πριν κάποια χρόνια, οι επεμβάσεις που … + Περισσότερα “ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”

NEW GENERATION ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

NEW GENERATION Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική Η Καινοτομία στην Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – στη Θεσσαλονίκη   Η ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία για περισσότερα από 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την επέμβαση γόνατος – λύση στην οστεοαρθρίτιδα. Οι χρόνοι αποκατάστασης μειώθηκαν, ενώ ο διεγχειρητικός πλοηγός μας έδωσε … + Περισσότερα “NEW GENERATION ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ”

ΕΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ (Tennis Elbow): ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ (Tennis Elbow)   Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα (tennis elbow ή golf elbow) είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση στην περιοχή του αγκώνα. Συνήθως προκαλείται από την διαρκή και συστηματική έσω ή/και έξω στροφή του αγκώνα και του καρπού – όπως κινήσεις που θυμίζουν το τένις. Ωστόσο, ΔΕΝ αφορά … + Περισσότερα “ΕΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ (Tennis Elbow): ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ”

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη κάκωση στην περιοχή της ωμικής ζώνης. Οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την κλείδα με την ωμοπλάτη τραυματίζονται, με αποτέλεσμα η κλείδα να προβάλει προς τα επάνω. Συνήθως προκαλείται μετά από πτώση επάνω στον ώμο. Τι προκαλεί το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης; … + Περισσότερα “ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ”

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;

Χονδροπάθεια επιγονατίδας: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται; Τι είναι η χονδροπάθεια επιγονατίδας; Η χονδροπάθεια -ή χονδρομαλάκυνση όπως αναφέρεται- της επιγονατίδας είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση του γόνατος που προκαλείται από κάποιες ρωγμές στον χόνδρο της επιγονατίδας. Ο χόνδρος προστατεύεται από δύο μηνίσκους και μόνο όταν αυτοί φθαρούν επέρχεται η χονδροπάθεια. … + Περισσότερα “ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;”

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΚΡΩΝ ΣΤΟ ΣΚΙ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Τραυματισμοί άκρων στο σκι: Κίνδυνοι και πρόληψη Το σκι θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα. Ακόμα και οι πιο γυμνασμένοι αθλητές μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά από κάποια πτώση ή λανθασμένη κίνηση. Ειδικότερα εάν πρόκειται για αγύμναστους και άπειρους σκιέρ, η πιθανότητα τραυματισμού στο σκι είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οι τραυματισμοί … + Περισσότερα “ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΚΡΩΝ ΣΤΟ ΣΚΙ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ”

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αυχενικό Σύνδρομο: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση Μια από τις συνηθέστερες αιτίες επίσκεψης στον ορθοπεδικό είναι το αυχενικό σύνδρομο. Τα αίτια της πάθησης αυτής είναι πολλά, ενώ τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με την καταπόνηση την οποία υφίσταται κάθε ασθενής. Ποια είναι, όμως, η κατάλληλη αντιμετώπιση για το αυχενικό σύνδρομο; Τα αίτια του … + Περισσότερα “ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ”

ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επικονδυλίτιδα αγκώνα σε χειρώνακτες και αθλητές Τι είναι η επικονδυλίτιδα (tennis elbow); Η επικονδυλίτιδα είναι πάθηση του αγκώνα που επιφέρει έντονο πόνο στην περιοχή του αγκώνα, ο οποίος αντανακλά ακόμα και στα δάχτυλα. Αφορά κυρίως χειρώνακτες, οι οποίοι σηκώνουν βάρη συστηματικά, αλλά και αθλητές. Είναι γνωστή και με τον διεθνή … + Περισσότερα “ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ”

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Ο ΚΡΥΦΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Οστεοπόρωση: ο κρυφός εχθρός των οστών Η οστεοπόρωση έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία: περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν σήμερα από οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες θα εμφανίσουν οστεοπορωτικό κάταγμα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Τα κατάγματα … + Περισσότερα “ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Ο ΚΡΥΦΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ”

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ;

Παιδί και άθληση: Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί; Ένα υγιές και δυνατό σώμα πρέπει να δουλεύεται από μικρή ηλικία. Πολλά είναι τα αθλήματα που είναι διαθέσιμα από μικρή ηλικία: κολύμβηση, στίβος, τένις, βόλεϋ, ποδόσφαιρο, ενόργανη γυμναστική, πολεμικές τέχνες. Ωστόσο, είναι αρκετά σύνηθες τα παιδιά να τραυματίζονται, είτε λόγω κακής προετοιμασίας … + Περισσότερα “ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ;”

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Η αρθροσκόπηση αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης τραυμάτων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.  Πρόκειται για μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS τεχνικές) με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να θεραπεύσει ένα σύνολο τραυματισμών και παθήσεων στις κυριότερες αρθρώσεις. Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση; Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή: Ο … + Περισσότερα “ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ”

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη αρθρίτιδας, με την οστεοαρθρίτιδα να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή της. Ένας στους τρεις ανθρώπους 18-64 ετών παγκοσμίως πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι η 5η σε σειρά μορφή αναπηρίας στον κόσμο. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη χρόνια πάθηση που μπορεί … + Περισσότερα “ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ”

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ

Τα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι γεμάτα σωματικές αλλαγές. Όλα τα παιδιά περνάνε από πολλά στάδια ανάπτυξης, τα οποία συχνά αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους γονείς. Ένα από αυτά είναι η πλατυποδία. Πρόκειται για την έλλειψη καμάρας στον πάτο του ποδιού. Ένα φυσιολογικό πόδι έχει καμάρα και ευθυγραμμισμένα το πρόσθιο … + Περισσότερα “ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ”

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Η λύση στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου; Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική πάθηση, η οποία φθείρει σταδιακά τις αρθρώσεις. Η άρθρωση του ισχίου δέχεται τεράστια φόρτιση καθημερινά και η δυσλειτουργία της προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα … + Περισσότερα “ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ”

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ Οι δρομείς που τρέχουν στο Μαραθώνιο είναι άξιοι θαυμασμού. Οι αντοχές του οργανισμού πρέπει να είναι σε υψηλά επίπεδα και η φυσική κατάσταση να είναι στα καλύτερα δυνατά επίπεδα. Η Προετοιμασία Πριν τον μαραθώνιο οι δρομείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αρχικά, θα πρέπει να είναι … + Περισσότερα “ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ”

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Ή ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: συντηρητικά ή επέμβαση; Το γόνατο είναι μία από τις αρθρώσεις του σώματος που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση και τριβή καθημερινά. Η άρθρωση περιβάλλεται από τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο, καθώς και από τον πρόσθιο και οπίσθιο σύνδεσμο, οι οποίοι σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό “Χ” στην άρθρωση. Οι … + Περισσότερα “ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Ή ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;”