ΑΡΘΡΑ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Ο ΚΡΥΦΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Οστεοπόρωση: ο κρυφός εχθρός των οστών Η οστεοπόρωση έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία: περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν σήμερα από οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες θα εμφανίσουν οστεοπορωτικό κάταγμα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Τα κατάγματα … + Περισσότερα “ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Ο ΚΡΥΦΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ”

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ;

Παιδί και άθληση: Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί; Ένα υγιές και δυνατό σώμα πρέπει να δουλεύεται από μικρή ηλικία. Πολλά είναι τα αθλήματα που είναι διαθέσιμα από μικρή ηλικία: κολύμβηση, στίβος, τένις, βόλεϋ, ποδόσφαιρο, ενόργανη γυμναστική, πολεμικές τέχνες. Ωστόσο, είναι αρκετά σύνηθες τα παιδιά να τραυματίζονται, είτε λόγω κακής προετοιμασίας … + Περισσότερα “ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ;”

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Η αρθροσκόπηση αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης τραυμάτων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.  Πρόκειται για μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS τεχνικές) με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να θεραπεύσει ένα σύνολο τραυματισμών και παθήσεων στις κυριότερες αρθρώσεις. Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση; Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή: Ο … + Περισσότερα “ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ”

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη αρθρίτιδας, με την οστεοαρθρίτιδα να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή της. Ένας στους τρεις ανθρώπους 18-64 ετών παγκοσμίως πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι η 5η σε σειρά μορφή αναπηρίας στον κόσμο. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη χρόνια πάθηση που μπορεί … + Περισσότερα “ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ”

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ

Τα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι γεμάτα σωματικές αλλαγές. Όλα τα παιδιά περνάνε από πολλά στάδια ανάπτυξης, τα οποία συχνά αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους γονείς. Ένα από αυτά είναι η πλατυποδία. Πρόκειται για την έλλειψη καμάρας στον πάτο του ποδιού. Ένα φυσιολογικό πόδι έχει καμάρα και ευθυγραμμισμένα το πρόσθιο … + Περισσότερα “ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ”

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Τί είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου; Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική πάθηση, η οποία φθείρει σταδιακά τις αρθρώσεις. Η άρθρωση του ισχίου δέχεται τεράστια φόρτιση καθημερινά και η δυσλειτουργία της προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου νιώθουν έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα (περιοχή του ισχίου), … + Περισσότερα “ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ”

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ Οι δρομείς που τρέχουν στο Μαραθώνιο είναι άξιοι θαυμασμού. Οι αντοχές του οργανισμού πρέπει να είναι σε υψηλά επίπεδα και η φυσική κατάσταση να είναι στα καλύτερα δυνατά επίπεδα. Η Προετοιμασία Πριν τον μαραθώνιο οι δρομείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αρχικά, θα πρέπει να είναι … + Περισσότερα “ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ”

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Ή ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού. Το γόνατο είναι μία από τις αρθρώσεις του σώματος που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση και τριβή καθημερινά. Η άρθρωση περιβάλλεται από τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο, καθώς και από τον πρόσθιο και οπίσθιο σύνδεσμο, οι οποίοι σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό “Χ” στην άρθρωση. Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι … + Περισσότερα “ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Ή ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;”

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ

Περπάτημα στον πάγο: Χρήσιμες συμβουλές Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS Χειρουργός Ορθοπεδικός, Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Το λευκό τοπίο είναι σίγουρα μία πολύ όμορφη εικόνα που όλοι υποδεχόμαστε με χαρά. Το χιόνι είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, αλλά όταν δημιουργείται πάγος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Από … + Περισσότερα “ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ”

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Κατάγματα Ισχίου σε Ηλικιωμένους (Διατροχαντήριο και Υποκεφαλικό κάταγμα) Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Συνεργάτης Euromedica, Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Οι πτώσεις των ηλικιωμένων αποτελούν μία από τις συχνότερες αιφνίδιες τραυματικές καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Μετά από μία πτώση, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάταγμα ισχίου, … + Περισσότερα “ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ”

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ;

Αρθροπλαστική: Όλο και περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε επαναληπτική αρθροπλαστική (revision) Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Τηλ: 6974108266 H ολική αρθροπλαστική γόνατος ή/και ισχίου είναι μία χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Με λίγα λόγια, η αρθρίτιδα φθείρει την άρθρωση, και ο ορθοπαιδικός χειρουργός την αντικαθιστά με μία νέα άρθρωση, … + Περισσότερα “ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ;”

ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΕΣΥ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ;

Σωστή στάση του σώματος: Απλές συμβουλές Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS Χειρουργός Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη Τηλ: 6974108266 Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα περνούν την περισσότερη ώρα καθιστοί ή ξαπλωμένοι. Η καθιστική εργασία συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους να καμπουριάζουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την σπονδυλική τους στήλη, ενώ παράλληλα … + Περισσότερα “ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΕΣΥ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ;”

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Αρθροσκόπηση Ώμου: Τα πλεονεκτήματα Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη Συνεργάτης Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου; Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (MIS-Minimal Invasive Surgery), η οποία έχει στόχο να θεραπεύσει τις βλάβες και τις δυσλειτουργίες της άρθρωσης του ώμου. … + Περισσότερα “ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ”

ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δισκοκήλη στη Μέση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε θέλει χειρουργείο; Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Συνεργάτης Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Τι είναι ο δίσκος; Ο -μεσοσπονδύλιος- δίσκος είναι ένα «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπόνδυλους. Το περίβλημά του είναι σκληρό, ενώ εσωτερικά είναι πιο μαλακός. Η βασική λειτουργία … + Περισσότερα “ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ”

ΝΕΥΡΩΜΑ MORTON: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Νεύρωμα Morton: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση Γράφει ο Αθανάσιος Αδάμ, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Τι είναι το νεύρωμα Morton; Η εμφάνιση πόνου μεταξύ των δύο δακτύλων – μεταταρσίων στο πόδι συνήθως αποδίδεται στην ύπαρξη νευρώματος Morton. Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι υψηλότερη στις γυναίκες της … + Περισσότερα “ΝΕΥΡΩΜΑ MORTON: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ”

ΠΑΙΔΙΚΗ ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ;

Παιδική Ραιβοϊπποποδία: που οφείλεται; Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Συνεργάτης Euromedica- Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Τι είναι η ραιβοϊπποποδία; Ως ραιβοϊπποποδία χαρακτηρίζεται η παραμόρφωση στην οποία τα πόδια του νεογνού είναι στραμμένα προς τα έσω. Περίπου 1 στα 1000 νεογνά θα παρουσιάσουν την πάθηση, καμιά φορά στο ένα πόδι, … + Περισσότερα “ΠΑΙΔΙΚΗ ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ;”

ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: ΜΗ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ!

Ανδρική οστεοπόρωση Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος,  MD, FICS, Χειρουργός Ορθοπεδικός Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Η ανδρική οστεοπόρωση αποτελεί ένα μείζον ζήτημα, για το οποίο υπάρχει έλλειψη επιστημονικής έρευνας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μιλάμε για οστεοπόρωση, συνήθως σκεφτόμαστε τις γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η οστεοπόρωση είναι … + Περισσότερα “ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: ΜΗ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ!”

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ …η εξέλιξη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS, Χειρουργός Ορθοπαιδικός -Συνεργάτης της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης -Τηλ: 6974108266 Όταν μιλάμε για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, εννοούμε την προοδευτική και σταδιακή φθορά του γόνατος – και κυρίως του χόνδρου- ο οποίος βαθμιαία … + Περισσότερα “ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ”

ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ: ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ;

Ψηλά τακούνια: Η ομορφιά που προκαλεί ορθοπεδικά προβλήματα Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Σίγουρα έχει τύχει να δούμε γυναίκες να δυσανασχετούν με τα ψηλά τακούνια και να τα κρατούν στο χέρι. Οι γυναίκες αγαπούν να φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια, καθώς τις βοηθούν να … + Περισσότερα “ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ: ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ;”

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ;

Εγκυμοσύνη και Οσφυαλγία: Αίτια και Αντιμετώπιση Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Τηλ: 6974108266 Η οσφυαλγία (δηλαδή ο πόνος στη μέση) αφορά ένα μεγάλο ποσοστό εγκύων (περίπου 70%) των εγκύων. Πολλές γυναίκες διαμαρτύρονται από την αρχή ακόμα της εγκυμοσύνης, ενώ όσο προχωρά ο καιρός ο πόνος … + Περισσότερα “ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ;”