Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής: Αίτια και αποκατάσταση
Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής (κοινώς, αστραγάλου) είναι μία σύγχρονη χειρουργική επέμβαση με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας MIS (Minimal Invasive Surgery). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ορθοπεδικός μπορεί να δει εντός της άρθρωσης χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά εργαλεία, για λόγους διάγνωσης ή/και θεραπείας.
Πριν κάποια χρόνια, οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία παθήσεων της ποδοκνημικής ήταν ανοιχτού τύπου, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πολυήμερη ακινητοποίηση και ταλαιπωρία τους ασθενούς, με έντονο πόνο και βραδεία αποκατάσταση. Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την χρήση εξαιρετικά μικρών εργαλείων καθώς και οθονών υψηλής ευκρίνειας. Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μία εξαιρετική εύκολη διαδικασία που απαιτεί μόνο δύο μικροσκοπικές τρύπες στην περιοχή του αστραγάλου.
Ποια είναι η ανατομία της ποδοκνημικής άρθρωσης;
Πρόκειται για την ένωση τριών οστών, της κνήμης, της περόνης και του αστραγάλου. Τα τμήματα αυτών που βρίσκονται εντός της άρθρωσης καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίο απορροφά όλους τους κραδασμούς, ενώ όλη η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο, υπεύθυνο για την μείωση των τριβών.
Ποιοι είναι οι βασικότεροι τραυματισμοί στην περιοχή της ποδοκνημικής άρθρωσης;
Τραυματισμοί στην περιοχή του αστραγάλου μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε. Ωστόσο, άτομα που αθλούνται είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς της περιοχής. Συχνά, κακώσεις της περιοχής μπορούν να επιφέρουν βλάβες που χρήζουν αρθροσκοπικής αντιμετώπισης.
Πότε χρειάζεται η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;
Οι ενδείξεις ποικίλουν και αφορούν διάφορες βλάβες στην περιοχή των οστών, του χόνδρου και των μαλακών μορίων. Η πρώτη αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική, με στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή κατά περίπτωση, καθώς και φυσιοθεραπεία. Ωστόσο, πολλές φορές ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή και χρήζει αρθροσκόπησης. Αυτό συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις:
–σύνδρομο πρόσθιας έξω πρόσκρουσης, το οποίο επέρχεται συνήθως μετά από βαρύ διάστρεμμα ποδοκνημικής χωρίς ρήξη του έξω πλάγιου συνδέσμου με λανθασμένη αποκατάσταση
-αφαίρεση πρόσθιου οστεόφυτου της ποδοκνημικής που προκαλούν σύνδρομο πρόσκρουσης με έντονο πόνο και μειωμένη έκταση/κάμψη της άρθρωσης
-οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου
–αφαίρεση ελεύθερων οστεοχόνδρινων σωμάτων μέσα από την άρθρωση της ποδοκνημικής
-μετατραυματική υμενίτιδα
-τραυματικές κακώσεις και οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου, με χρήση τρυπανισμών ή ακόμα και μεταμόσχευση χόνδρου
-αφαίρεση του αρθρικού υμένα σε προχωρημένες φλεγμονώδεις παθήσεις
– αρχόμενη ή προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής
-κακώσεις συνδέσμων (κυρίως σε αθλητές)
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής;
Όπως κάθε αρθροσκοπική αντιμετώπιση, έτσι και εδώ, λόγω της ελάχιστης επεμβατικότητας της μεθόδου, παρατηρείται ελάχιστος τραυματισμών των ιστών και της περιοχής. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής έχει ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Η μέθοδος είναι αναίμακτη, ενώ ο ασθενής συνήθως αποχωρεί την ίδια ημέρα, χωρίς να χρήζει νοσηλείας στις περισσότερες περιπτώσεις. Τέλος, η απουσία τομών επιφέρει ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών, ενώ έχει και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Τι αναισθησία χρησιμοποιείται στην αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;
Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής μπορεί να γίνει με ελαφριά γενική αναισθησία, επισκληρίδιο ή τοπική αναισθησία. Την τελική απόφαση παίρνει ο θεράπων ιατρός και ο αναισθησιολόγος, σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς (ηλικία, βάρος, κάπνισμα, φαρμακευτική αγωγή κ.ά).
Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;
Η αποθεραπεία εξαρτάται από την αιτία, το είδος της επέμβασης, καθώς και την σωματική διάπλαση του ασθενούς. Συνήθως χρειάζεται αποφόρτιση του χειρουργημένου σκέλους και βάδιση με βακτηρίες μασχάλης
__________________
Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη
Μητροπόλεως 87, (+30) 6974 10 82 66