ΜΕΘΟΔΟΙ

ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Πρόκειται για μία μέθοδο ελάχιστης παρεμβατικότητας (MIS), κατά την οποία, με τη βοήθεια υλικών μικροεργαλείων, ο χειρουργός μπορεί να εισέλθει στον καταγματικό σπόνδυλο υπό άμεση ακτινοσκόπηση και να εισάγει στον σπόνδυλο ένα ειδικό μπαλονάκι το οποίο φουσκώνει, ανατάσσει τον σπόνδυλο και στη συνέχεια εισάγει ένα ειδικό υλικό στερέωσης (τσιμέντο) το οποίο στηρίζει τον σπασμένο σπόνδυλο.

Με αυτή τη μέθοδο, ο ασθενής απαλλάσσεται από μία φοβερά επώδυνη κατάσταση που μπορέι να διαρκέσει έως και 2 μήνες, αλλά το βασικό πλεονέκτημα είναι η επαναφορά του μηχανικού άξονα της σπονδυλικής στήλης, αφού με την ανάταξη του σπονδύλου γλιτώνουμε τη σφυνοειδή παραμόρφωση, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και τους ανώτερους σπονδύλους, προκαλώντας την χαρακτηριστική κύφωση των ηλικιωμένων (καμπούρα).

Η τεχνική είναι απόλυτα ασφαλής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μόνο με τοπική αναισθησία, και παρ’όλο που συνήθως αφορά ηλικιωμένους ασθενείς δεν εγκυμονεί κανέναν διεγχειρητικό κίνδυνο. Ο ασθενής την ίδια μέρα του χειρουργίου είναι σε θέση να περπατήσει με τη βοήθεια μία μετεγχειρητικής ζώνης, και να επανέλθει άμεσα στην καθημερινότητά του, με μία ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο σε βαριές εργασίες, όπως π.χ το να σηκώνει μεγάλα βάρη, που πρέπει να αποφεύγονται για περίπου 4-6 εβδομάδες, ανάλογα την περίπτωση.