ολική-αρθροπλαστική-θεσσαλονίκη

ΜΕΘΟΔΟΙ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος: η εξέλιξη στη χειρουργική γόνατος

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Όταν μιλάμε για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, εννοούμε την προοδευτική και σταδιακή φθορά του γόνατος – και κυρίως του χόνδρου- ο οποίος βαθμιαία εκφυλίζεται. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται πλήρως η άρθρωση, προκαλώντας έντονο πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση αλλά πολλές φορές και παραμόρφωση του γόνατος (σχήμα παρένθεσης)

Οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γόνατος συνήθως διαμαρτύρονται για έντονο πόνο που τους αποτρέπει από το να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες, επιδεινώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται πλέον στη συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες), η λύση είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Τι είναι η Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος; (Digital Total Knee Arthroplasty)

Η ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος, με τη χρήση ενός προηγμένου ψηφιακού συστήματος CAS (ComputerAsstisted Surgery) αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας, με άμεσο, ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο. Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια κιόλας ημέρα, ενώ επιτυγχάνεται τέλεια έκταση και κάμψη του γόνατος.

Το εν λόγω ψηφιακό σύστημα αφού λάβει υπόψη τα ατομικά ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, καθοδηγεί τον χειρουργό να εκτελέσει την επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια.

Στο Ορθοπεδικό Τμήμα της Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Αδάμ Αθανάσιος και η ομάδα του εκτελούν την ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος με μεγάλη επιτυχία.

Πρόκειται για την επέμβαση κατά την οποία τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης αντικαθίστανται από προθέσεις αποτελούμενες από κράματα μετάλλου και πολυαιθυλένιο. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, ο πόνος φεύγει και η άρθρωση ξαναγίνεται λειτουργική. Ο κυριότερος στόχος και πρόκληση στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι να τοποθετηθεί η πρόθεση με ακρίβεια, ώστε να είναι απολύτως λειτουργική και ο ασθενής να είναι πλήρως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Τι ακριβώς κάνει το ψηφιακό σύστημα;

Το ψηφιακό σύστημα δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον χειρουργό. Αυτό που κάνει είναι να «χαρτογραφεί» την άρθρωση του γόνατος την ώρα της επέμβασης και να καθοδηγεί τον χειρουργό καθ’όλη τη διάρκεια με απόλυτη ακρίβεια στο να τοποθετήσει το υλικό χωρίς να έχει κανένα περιθώριο λάθους. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο στη συγκεκριμένη επέμβαση, ώστε να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα, άμεσα και ανώδυνα.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

• Εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, διορθώνοντας τέλεια την υπάρχουσα παραμόρφωση. Ο πόνος ελαχιστοποιείται και η πρόθεση -λόγω της τέλειας τοποθέτησης- καθίσταται μακροβιότερη (15-20 έτη)

Προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Κάθε ασθενής έχει τη δική του ανατομία και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Το ψηφιακό σύστημα CAS αναγνωρίζει πλήρως τα στοιχεία ανατομίας του κάθε ασθενούς και καθοδηγεί τον ιατρό στην σωστότερη τοποθέτηση του υλικού

Καταγράφει το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, δίνοντας μία συνολική εικόνα της διόρθωσης του προβλήματος. Ο ασθενής είναι σε θέση να γνωρίζει την αρχική και τελική κατάσταση της άρθρωσής του, λαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες σε ένα dvd και αναλυτικές εικόνες (documentation)

• Κάνει μία συνεχή ανάλυση της μηχανικής του γόνατος, προσφέροντας το τέλειο αποτέλεσμα (τέλεια έκταση και τέλεια κάμψη της άρθρωσης)

• Επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί άμεσα μετά το χειρουργείο

• Επιτρέπει στον χειρουργό να μειώσει το χρόνο της επέμβασης, κι έτσι να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος και η πιθανότητα φλεγμονής

• Συμβάλλει στη δημιουργία ελάχιστων τομών, που σημαίνει μικρότερη αιμορραγία και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο

• Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής, καθώς δε χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί

Χρειάζεται προεγχειρητικός σχεδιασμός με μαγνητική ή αξονική τομογραφία;

Η απάντηση είναι όχι. Συνήθως μία απλή ακτινογραφία είναι αρκετή για να διαγνωστεί η πάθηση και να αποφασίσουμε την κατάλληλη επεμβατική μέθοδο (εάν κρίνεται απαραίτητη). Επιπλέον, με την ψηφιακή υποβοήθηση ο χειρουργός είναι σε θέση να κάνει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του χειρουργείο την ώρα της επέμβασης, με μεγάλο όφελος χρόνου και κόστους.

Πόσες μέρες θα παραμείνω στην κλινική;

Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο σε 2-3 ημέρες. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα ανατομικά του χαρακτηριστικά, αλλά και το ατομικό ιστορικό υγείας. Κύρια προταιρεότητά μας παραμένει πάντα η έξοδος από την κλινική ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, και όχι η βιαστική αποχώρηση χωρίς παρακολούθηση.

Ποια είναι η διαφορά με την κλασική ολική αρθροπλαστική;

Μία από τις βασικότερες διαφορές είναι ότι ο σχεδιασμός του χειρουργείου πλέον γίνεται κατ’αποκλειστικότητα για κάθε ασθενή ξεχωριστά την ώρα της επέμβασης. Αυτό εξοικονομεί χρόνο -κατά την επέμβαση και σε όλη την περίοδο νοσηλείας. Επιπλέον, ένα τεχνολογικό σύστημα την ώρα του χειρουργείου είναι ένας πολύτιμος βοηθός που συμβάλει σε μία τέλεια τοποθέτηση υλικού, άρα οδηγεί σε λιγότερο πόνο και ακόμα ταχύτερη αποκατάσταση.

Η ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την εξέλιξη στον τομέα των αρθροπλαστικών, στοχεύοντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με την ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενούς.

Ο κ. Αδάμ Αθανάσιος είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη, με εξειδίκευση στις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου. Από το 2014, έχει ιδρύσει το “Orthoprothesis Center”, ένα κέντρο επανορθωτικής χειρουργικής γόνατος, ισχίου και ώμου.
Είναι εκπαιδευμένος στο τμήμα προθέσεων/ολικών αρθροπλαστικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska του Goteborg Σουηδίας, καθώς και του Hospital for Special Surgery (HSS) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6974 108 266

Δείτε ΕΔΩ το απόσπασμα της εκπομπής “HAPPY LIFE”, με τον κ. Αδάμ να μιλάει για την ψηφιακή ολική αρθροπλαστική:
—> Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική- Αδάμ Αθανάσιος- HAPPY LIFE Webtv

Τηλ. Επικοινωνίας: 6974 108 266

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ: ——>  http://www.typosthes.gr/gr/igia-epistimi/article/159065/to-mellon-stin-arthroplastiki-gonatos-irthe-sti-thessaloniki/

Και ΕΔΩ: —-> https://www.typosthes.gr/thessaloniki/198520_i-nea-methodos-arthroplastikis-gonatos-poy-kerdise-ti-thessaloniki

Ασθενής πριν το εξιτήριο: ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΔΑΜ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Για τη νέα μέθοδο ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος & Ισχίου με το υπερσύγχρονο σύστημα MAKO Smart Robotics της Αμερικανικής Εταιρείας Stryker, διαβάστε ΕΔΩ: ΜΑΚΟ Ρομποτική Αρθροπλαστική στη Θεσσαλονίκη