πόνος στο γόνατο

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Ή ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: συντηρητικά ή επέμβαση;

Το γόνατο είναι μία από τις αρθρώσεις του σώματος που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση και τριβή καθημερινά. Η άρθρωση περιβάλλεται από τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο, καθώς και από τον πρόσθιο και οπίσθιο σύνδεσμο, οι οποίοι σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό “Χ” στην άρθρωση. Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι υπεύθυνοι για τη σταθεροποίηση και τη λειτουργικότητα όλης της άρθρωσης.

Ποιος μπορεί να πάθει ρήξη χιαστού;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αθλητικές κακώσεις παγκοσμίως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάθηση που αφορά αποκλειστικά αθλητές. Συνήθως αθλητές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις ή το σκι αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των ασθενών. Ωστόσο, ακόμα και μία απλή πτώση στην καθημερινότητα με λανθασμένη προσγείωση ή ένα ξαφνικό σταμάτημα κατά το τρέξιμο μπορεί να επιφέρουν μία ρήξη πρόσθιου χιαστού.

Πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός ρήξης χιαστού;

Ο πρόσθιος χιαστός είναι υπεύθυνος για τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος, καθώς επιτρέπει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης, καθώς και τη στροφή των οστών της περιοχής. Είναι ευνόητο, λοιπόν, ότι όσο πιο σοβαρή είναι η ρήξη, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί το γόνατο. Μετά την ρήξη πρόσθιου χιαστού, το περπάτημα αλλάζει, καθώς οι ασθενείς κουτσαίνουν ελαφρώς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αδυνατούν να ανέβουν σκάλες. Οι ασθενείς με ρήξη χιαστού μπορεί να μην αισθάνονται έντονο πόνο στις απλές καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο, το γόνατο εσωτερικά συνεχίζει να φθείρεται. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση σοβαρότερων και επώδυνων παθήσεων, όπως πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης χιαστού;

Το χαρακτηριστικό “κρακ” που ακούγεται τη στιγμή της ρήξης, είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη της πάθησης. Σχεδόν άμεσα εμφανίζεται οίδημα (πρήξιμο) της άρθρωσης και πόνος. Συχνά, αυτά τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν τις επόμενες ώρες και μέρες, γεγονός που συνήθως καθησυχάζει -λανθασμένα- τους πάσχοντες. Η σταθερότητα της άρθρωσης, ωστόσο, εξακολουθεί να μειώνεται, ενώ προκαλούνται αλλαγές και στο περπάτημα. Έτσι, επέρχονται ακόμα και ξαφνικές πτώσεις λόγω αστάθειας. Με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς νιώθουν έντονο πόνο στο ανέβασμα/κατέβασμα της σκάλας ή όταν σηκώνονται απότομα από καρέκλα, μετά από αρκετή ώρα καθίσματος. Τέλος, η ρήξη πρόσθιου χιαστού μπορεί να επιφέρει μυϊκή ατροφία, ενώ εάν συνοδεύεται και από άλλες ρήξεις (πχ ρήξη μηνίσκου) μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

Μπορώ να αντιμετωπίσω την ρήξη χιαστού συντηρητικά;

Σε περίπτωση μερικής ρήξης χιαστού, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική, με φαρμακευτική αγωγή και αποχή από αθλητική δραστηριότητα για 3-6 μήνες, κατά περίπτωση.

Πότε πρέπει να κάνω αρθροσκόπηση;

Όταν υπάρχει ολική ρήξη του συνδέσμου ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που ο ιατρός κρίνει ότι επηρεάζεται σοβαρά η κινητικότητα της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σοβαρά η καθημερινότητα του ασθενούς, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, και συγκεκριμένα η αρθροσκόπηση γόνατος.

Χρειάζεται να κάνω διαγνωστικές εξετάσεις για τη ρήξη χιαστού;

Προεγχειρητικά, η μαγνητική τομογραφία είναι συνήθως απαραίτητη για την πλήρη και σαφή απεικόνιση της βλάβης. Η κλινική συνεκτίμηση κρίνεται απαραίτητη. Σε περίπτωση επέμβασης, ο ασθενής χρειάζεται να κάνει έναν προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογικός έλεγχος) και ο,τιδήποτε άλλο προτείνει ο θεράπων ιατρός.

Πόσο θα μείνω στην κλινική μετά την αρθροσκόπηση;

Η επέμβαση είναι σύντομη. Συνήθως δεν απαιτείται καν νοσηλεία και οι ασθενείς εξέρχονται από την κλινική το ίδιο βράδυ.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Ο ορθοπεδικός θα υποδείξει ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό πρωτόκολλο, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης και κινησιοθεραπείας οι οποίες θα εκτελεστούν σε συνεργασία με εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται συνήθως σε 6-8 εβδομάδες.

Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
? Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη
?6974108266