fast-track-apokatastasi-oliki-arthroplastiki

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ FAST-TRACK στην Αρθροπλαστικη Ισχιου και Γονατος

Τι είναι τα πρωτόκολλα fast-track για τα οποία μιλούν όλοι στην αρθροπλαστική ισχίου και την αρθροπλαστική γόνατος; Γιατί είναι τόσο σημαντικά για τον ασθενή;

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές χειρουργικών επεμβάσεων στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, κατά τις οποίες απαιτούνταν μεγάλες τομές με απώλεια αίματος, η σύγχρονη ορθοπεδική επιτάσσει την εφαρμογή νέων, εξειδικευμένων πρωτοκόλλων προς όφελος του ασθενούς. Η εφαρμογή Πρωτοκόλλων Ταχείας Αποκατάστασης (Fast-Track) επιφέρει καλύτερο αποτέλεσμα και ταχύτερη αποκατάσταση, ειδικά σε περιπτώση βαρέων χειρουργείων, όπως η αρθροπλαστική.

Τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα πρωτόκολλα fast-track;

Όταν μιλάμε για fast-track τεχνικές και αποκατάσταση, εννοούμε συνδυαστικά τη χρήση νέων τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimally Invasive Surger – MIS) με εξειδικευμένες τεχνικές αναισθησίας, καθώς και ειδικές μετεγχειρητικές πρακτικές νοσηλείας και αποκατάστασης. Δίνουν τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης, καθώς και τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνο και του χρόνου νοσηλείας.

Τι σημαίνει fast-track ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου ενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα στην περιοχή που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία. Με την μέθοδο της ολικής αρθροπλαστικής αντικαθίσταται η κατεστραμμένη επιφάνεια της άρθρωσης του ισχίου (ή του γόνατος) από ένα νέο υλικό που αποτελείται από κράμματα μετάλλου και πολυαιθυλένιου. Αυτό το καθιστά ανθεκτικό στο χρόνο (15+χρόνια). Η λειτουργικότητα της άρθρωσης επαναφέρεται και ο πόνος εξαφανίζεται, επιτρέποντας στον ασθενή να επανέλθει στην καθημερινότητά του.

Η εφαρμογή τεχνικών MIS κατά την επέμβαση επιτρέπει πλέον να γίνονται ελάχιστες τομές (έως και μικρές τρύπες σε άλλες περιπτώσεις), τραυματίζοντας ελάχιστα τους ιστούς και τα μαλακά μόρια, και εξασφαλίζοντας ελάχιστη απώλεια αίματος. Αντίθετα, με τις παλαιότερες τεχνικές οι τομές ήταν μεγάλες και χανόταν αρκετό αίμα που καθιστούσε την αποκατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Ειδικά στην περίπτωση των νέων τεχνικών, που συνδυάζουν τη χρήση της τεχνολογίας (ψηφιακές/ρομποτικές μέθοδοι), η αρθροπλαστική καθίσταται ακόμα πιο επιτυχημένη, αφού η πρόθεση τοποθετείται με απόλυτη ακρίβεια στο κατάλληλο σημείο, ανάλογα με την ανατομία του ασθενούς.

Τι συμβαίνει στη χορήγηση αναισθησίας, καθώς και μετεγχειρητικά;

Τα αναισθησιολογικά πρωτόκολλα πλέον είναι εξαιρετικά εξελιγμένα. Οι νέες ειδικές τεχνικές επιτρέπουν την ταχύτερη αφύπνιση του ασθενούς, ακόμα και την πραγματοποίηση της επέμβασης με μερική αναισθησία. Ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται και ο ασθενής αποκτά εξαιρετικά σύντομα την αίσθηση του ποδιού του, καθιστώντας πιο άμεση την διαδικασία κινητοποίησης του σκέλους.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής κινητοποιείται λίγες ώρες μόνο μετά το χειρουργείο. Παραμένει στην κλινική για 2-3 ημέρες, ώστε να του χορηγηθούν τα απαραίτητα φάρμακα και να επιστρέψει στο σπίτι του με ασφάλεια. Σκοπός δεν είναι να “διαφημιστεί” μια ταχεία αποκατάσταση για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά να παραμείνει υγιής κάθε ασθενής που παίρνει εξιτήριο. Ακολουθεί ένα πρωτόκολλο εξειδικευμένης αποκατάστασης από φυσιοθεραπευτή, με την κατάλληλη κινησιοθεραπεία κατά περίπτωση. Τέλος, συνιστάται προληπτική χρήση βακτηριών (πατερίτσες ή “πι” ), μέχρι να νιώσει ασφαλής και δυνατός ο ασθενής να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Τι συμβαίνει με το αίμα στις fast-track τεχνικές;

Στην ουσία υπάρχει ελάχιστη (έως καθόλου) απώλεια αίματος. Δεν δημιουργείται ποτέ ανάγκη για μετάγγιση, ενώ παράλληλα οι κίνδυνοι για θρόμβωση ή μετεγχειρητική φλεγμονή μειώνονται στο ελάχιστο, αφού δεν γίνονται μεγάλες τομές και ο οργανισμός δεν εκτίθεται σε μικρόβια.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος και η ολική αρθροπλαστική ισχίου με fast-track αποκατάσταση είναι πλέον η ασφαλέστερη επιλογή για τον ασθενή. Κλείστε το ραντεβού σας για να ενημερωθείτε.

ΑΔΑΜ Αθανάσιος, MD, FICS – Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη

Εξειδικευθείς στην Παν/κή Κλινική Sahlgrenska στο Goteborg Σουηδίας

?Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

?6974 10 82 66