ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ & ΙΣΧΙΟΥ ΜΑΚΟ – Για 1η Φορα στη Θεσσαλονικη

Η μέθοδος ΜΑΚΟ Smart Robotics είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος ρομποτικής αρθροπλαστικής. Χρησιμοποιείται για ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος, ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου και μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόαντος. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και δίνει οριστική λύση στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ & ΙΣΧΙΟΥ ΜΑΚΟ – Για 1η Φορά στη Θεσσαλονίκη

Τα οφέλη της ολικής αρθροπλαστικής στο γόνατο και το ισχίο είναι πλέον γνωστά. Όταν μια άρθρωση φθείρεται, προκαλεί έντονο πόνο, δυσκαμψία, δυσκολία στην βάδιση, οίδημα (πρήξιμο), δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα του ασθενούς. Βασική αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε αρθροπλαστική είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ή του ισχίου, η οποία μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη, μετά από κάποιον τραυματισμό.

Όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία (ενέσεις, φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες), η λύση είναι η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η ολική αντικατάσταση της εκάστοτε άρθρωσης με νέο, σύγχρονο υλικό που δεν φθείρεται και δεν πονάει.

ΜΑΚΟ Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου: Το πλέον υπερσύγχρονο σύστημα Smart Robotics ήρθε στη Θεσσαλονίκη

Πολλοί λένε ότι πρόκειται για την κορωνίδα των ρομποτικών συστημάτων, και δικαίως: πρόκειται για έναν αμιγώς ρομποτικό βραχίονα που εκτελεί μετρήσεις με ακρίβεια χιλιοστού και εξατομικεύει πλήρως την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής με άψογα αποτελέσματα. Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ προέρχεται απευθείας από την Αμερική και έχει τελειοποιήσει όλα τα συστήματα 3D προεγχειρητικών και διεγχειρητικών μετρήσεων, με touch surgery simulation system, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τον κάθε ασθενή.

Με το σύστημα MAKO πραγματοποιούνται επεμβάσεις:

✅Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος (Mako Total Knee)

✅Μονοδιαμερισματικής Αρθροπλαστικής Γόνατος (Mako Partial Knee) και

✅Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου (Mako Total Hip)

Ποια είναι τα οφέλη του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ Smart Robotics;

Η ακρίβεια χιλιοστού με την οποία διενεργείται η επέμβαση, σημαίνει πρακτικά ότι η νέα πρόθεση/άρθρωση τοποθετείται ΑΚΡΙΒΩΣ στο ιδανικό σημείο για κάθε ασθενή. Αυτό συνεπάγεται μικρότερο (έως και ελάχιστο) τραυματισμό των μαλακών μορίων της γύρω περιοχής και, επομένως, ελαχιστοποίηση του πόνου και ταχεία κινητοποίηση. Οι ασθενείς σηκώνονται μόλις λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, σε 24 ώρες είναι σε θέση να σταθούν και να περπατήσουν, ενώ παράλληλα μειώνονται η λήψη φαρμάκων αλλά και οι επιπλοκές. Μάλιστα, τα εξειδικευμένα fasttrack μετεγχειρητικά πρωτόκολλα και τα εξατομικευμένα προγράμματα φυσιοθεραπειών, η αποθεραπεία μειώνεται ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, μόνο με τον σωστό 3D σχεδιασμό του λογισμικού του ΜΑΚΟ μπορεί να επιτραπεί η άψογη χαρτογράφηση της κάθε άρθρωσης, επιτρέποντας στον χειρουργό να γνωρίζει από πριν ακριβώς τι θα συναντήσει.

Τι υλικό χρησιμοποιείται στη νέα άρθρωση της αρθροπλαστικής;

Οι νέες προθέσεις που τοποθετούνται είναι φτιαγμένες από κράματα μετάλλου και πολυαιθυλένιο, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικές στο χρόνο. Συγκεκριμένα, τα υλικά προθέσεων της Αμερικανικής εταιρείας Stryker για το γόνατο και το ισχίο (Triathlon, Accolade κ.ά) δίνουν μια άμεση και στοχευμένη λύση σε κάθε ασθενή που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα και εξασφαλίζουν μακροβιότητα του υλικού, γεγονός που αποτρέπει μια δεύτερη επέμβαση (revision αρθροπλαστικής) που συχνά χρειαζόταν με παλαιότερου τύπου εμφυτεύματα.

Πότε μπορεί να πάρει εξιτήριο ο ασθενής μετά από fast-track αρθροπλαστική;

Ο ασθενής που υποβάλεται σε ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ρομποτική ολική αρθροπλαστική ισχίου με το σύστημα ΜΑΚΟ (Mako) εξέρχεται της κλινικής σε 1-2 24ωρα. Αυτό εξαρτάται συνήθως από την φυσική του κατάσταση, αλλά και τυχόν συνοδά προβλήματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Το σημαντικότερο όλων είναι να βγει ο ασθενής με ασφάλεια από την κλινική και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του χωρίς να υπάρχει κίνδυνος της υγείας του.

Τι διαφορά έχει η ψηφιακή αρθροπλαστική (navigated surgery) από την ρομποτική;

Πολλοί συγχέουν τις δύο επεμβάσεις και πιστεύουν λανθασμένα ότι το navigation είναι ρομποτική χειρουργική, κάτι που δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο ασθενής ότι η μία μέθοδος δεν αναιρεί την άλλη. Με απλά λόγια, η ρομποτική χειρουργική είναι η επόμενη ημέρα της ψηφιακής. Και οι δύο προσεγγίσεις της αρθροπλαστικής δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, παρέχοντας νέες δυνατότητες στον χειρουργό. Οι βασικές τους διαφορές είναι κυρίως προεργειρητικά, όπου το λογισμικό του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ πραγματοποιεί ένα 3D planning με ακόμη περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, δείχνοντας ακριβώς σε ποιο χιλιοστό πρέπει να γίνει η τομή, πόσες μοίρες πρέπει να περιστραφεί η άρθρωση, αλλά και σε ποια ακριβώς ανατομική θέση θα τοποθετηθεί. Τα στοιχεία του ασθενούς στέλνονται στην Αμερική, όπου συνυπολογίζονται για να πραγματοποιηθεί άψογα η επέμβαση.

Το σύστημα ρομποτικής αρθροπλαστικής ΜΑΚΟ Smart Robotics μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε;

Όχι! Μόνο πιστοποιημένοι ορθοπεδικοί χειρουργοί που έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Το σύστημα ΜΑΚΟ βρίσκεται μόνο σε 1000 κλινικές παγκοσμίως, και μάλιστα η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην Αμερική. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από ελάχιστους χειρουργούς, κυρίως στην πρωτεύουσα. Πλέον, έχει έρθει και στην Β. Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες ασθενείς να το επιλέξουν.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι υποβλήθηκα σε αρθροπλαστική με το σύστημα MAKO Smart Robotics;

MAKO Patient ID Card - Προσωπική Κάρτα Ασθενούς μετά την επέμβαση με το προηγμένο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής MAKO Smart Robotics. MAKO - ΑΔΑΜ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - Χειρουργός Ορθοπεδικός για γόνατα στην Θεσσαλονίκη
MAKO Patient ID Card – Προσωπική Κάρτα Ασθενούς μετά την επέμβαση με το προηγμένο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής MAKO Smart Robotics.

Κάθε ασθενής μετά την επέμβαση, λαμβάνει έναν ειδικό φάκελο και μια κάρτα με τη δική του, μοναδική ταυτότητα-κάρτα ασθενούς (Mako Patient ID). Αυτή η κάρτα πιστοποιεί ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε κλινική που διαθέτει το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ, το οποίο συντηρείται σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα του αμερικανικού οίκου Stryker. Η προσωπική κάρτα ασθενούς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της επέμβασης για μελλοντική αναφορά και την παραλαμβάνετε σε σφραγισμένο φάκελο που έχει παραδοθεί στον χειρουργό σας. Μεταξύ άλλων, αποτελεί πιστοποίηση ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιήθηκαν γνήσια ορθοπεδικά εμφυτεύματα της ίδιας εταιρείας, αλλά και ότι ο χειρουργός σας είναι εκπαιδευμένος σε αυτήν την πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αρθροπλαστικής για εμένα;

Είναι σημαντικό να κατανοήσει κάθε ασθενής ότι ο χειρουργός είναι πάντα αυτός που διεγχειρητικά κατευθύνει ένα χειρουργείο. Ένας εξειδικευμένος ορθοπεδικός που γνωρίζει όλες τις λύσεις και τις έχει εφαρμόσει, μπορεί να κατευθύνει σωστά από πριν κάθε έναν ασθενή, και να δώσει την λύση που πραγματικά χρειάζεται. Αυτό που οφείλουμε εμείς, ως χειρουργοί, είναι να παρέχουμε όλες τις πιθανές λύσεις, δίνοντας την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας στον ασθενή την στιγμή που θα αποφασίσει ποια τεχνική θα επιλέξει.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί ρομποτική ολική αρθροπλαστική σε δημόσιο νοσοκομείο;

Δυστυχώς το ρομποτικό σύστημα αρθροπλαστική γόνατος & ισχίου ΜΑΚΟ δεν είναι διαθέσιμο σε δημόσιες δομές υγείας.

Ποιο είναι το κόστος της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου;

Το κόστος της αρθροπλαστικής ΔΕΝ είναι κάτι standard, αλλά εξαρτάται από παράγοντες όπως: το είδος της επέμβασης (ολική, μονοδιαμερισματική, revision αρθροπλαστική), την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί (απλή, ψηφιακή, ρομποτική), το κόστος του εκάστοτε υλικού, τη θέση και τη διάρκεια της νοσηλείας, την ασφάλεια του ασθενούς (δημόσια ή ιδιωτική ασφάλεια) κ.ά.

👉ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ TYPOSTHESS – ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ρομποτική Αρθροπλαστική τελευταίας γενιάς στη Θεσσαλονίκη

——–

Ο κ. Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS, είναι ορθοπεδικός χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, εξειδικευμένος σε ολική αρθροπλαστική γόνατος και ολική αρθροπλαστική ισχίου. Έχει εξειδικευθεί στο τμήμα προθέσεων/ολικών αρθροπλαστικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska στο Goteborg της Σουηδίας, καθώς και στο HSS (Hospital for Special Surgery) στη Νέα Υόρκη. Είναι ΜΑΚΟ Certified Surgeon, με πιστοποίηση που έλαβε στα κεντρικά της Αμερικανικής Εταιρείας Stryker στη Florida των ΗΠΑ.

MAKO Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος & Ισχίου στη Θεσσαλονίκη – Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS, Ορθοπεδικός Χειρουργός στη Θεσσαλονίκη
ΑΔΑΜ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – TV100: Ρομποτική Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος & Ισχίου MAKO – Επίσημη Παρουσίαση από τον Όμιλο Euromedica
ΑΔΑΜ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Case Study – Ασθενής με Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου – Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική MAKO

_________

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος & Ισχίου MAKO – Τα Πλεονεκτήματα – Αδάμ Αθανάσιος, Ορθοπεδικός Θεσσαλονίκη

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Forthoprothesis%2Fposts%2Fpfbid02gpfCMxykY7QdkJjLSL7BjLY8XFUYwwE83twssJbeZeSwTTFamBcUpDBp9qpE3PK7l&show_text=true&width=500

📍Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

📞 6974 10 82 66

👉ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ TYPOSTHESS – ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ρομποτική Αρθροπλαστική τελευταίας γενιάς στη Θεσσαλονίκη

👉ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ WEBSITE – MAKO THESSALONIKI: Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος & Ισχίου MAKO Smart Robotics: Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS