ακρα χειρα

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΑΚΡΑ ΧΕΙΡΑ

Το χέρι (Άκρα Χείρα) είναι σημείο του σώματος που καθημερινά υφίσταται μεγάλη καταπόνηση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την τριβή ανατομικών στοιχείων του χεριού, όπως οι τένοντες και οι σύνδεσμοι. Οι χρόνιες παθήσεις της άκρας χειρός συνήθως εκδηλώνονται με έντονο και επίμονο πόνο όταν οι ασθενείς κινούν τα δάκτυλα ή ολόκληρο το χέρι.

  • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ):

Αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία επίσκεψης στον ορθοπεδικό. Αφορά άτομα κάθε ηλικίας, συνήθως χειρονάκτες. Οι ασθενείς διαμαρτύρονται για πόνο στην περιοχή του καρπού, με αντανάκλαση στην παλάμη, και μούδιασμα στα τρία πρώτα δάκτυλα. Το μούδιασμα σταδιακά γίνεται μόνιμο και ξυπνάει τον ασθενή το βράδυ, αναγκάζοντάς τον να τινάζει το χέρι του. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, φέρνει μυϊκή αδυναμία, μην επιτρέποντας στον ασθενή να κάνει ακόμα και τις απλές δραστηριότητες, ενώ πολλές φορές πέφτουν αντικείμενα από το χέρι.

Η αντιμετώπιση είναι, στα αρχικά στάδια συντηρητική, με νάρθηκα, έγχυση κορτιζόνης και φυσιοθεραπείες, ενώ στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις, μία πολύ απλή χειρουργική επέμβαση αποτελεί και τη μόνιμη λύση του προβλήματος. Με τοπική αναισθησία, κάνοντας χρήση ενός ειδικού εργαλείου και μόνο μία τομή 2 εκατοστών, γίνεται απελευθέρωση του νεύρου. Δεν απαιτείται καμία νοσηλεία, η παραμονή στην κλινική δεν ξεπερνά τη 1 ώρα και η λύση είναι μόνιμη.

 

  • Δάκτυλο Σκανδάλης (Trigger Finger):

Πρόκειται για πάθηση που αφορά στη φλεγμονή των τενόντων και πάχυνσή τους στο σημείο εκδήλωσης της πάθησης. Αρχικά, ο ασθενής διαμαρτύρεται για πόνο στην παλάμη. Στη συνέχεια έχει αίσθημα κλειδώματος του ή των δακτύλων, τα οποία δίνουν την αίσθηση ότι χοροπηδούν. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να ανοίγει το δάχτυλό του με τη βοήθεια του άλλου χεριού.

Η διάγνωση γίνεται κλινικά. Στις πρώιμες περιπτώσεις δίνονται ασκήσεις κινησιοθεραπείας, ενώ σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική απελευθέρωση του τένοντα με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί 5-10 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι άμεσα αισθητά.

  • Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα Των Εκτεινόντων Του Αντίχειρα (Τενοντίτιδα De Quervain):

Πρόκειται για πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί πολλές επαγγελματικές ομάδες, όπως πχ κομμώτριες. Εμφανίζεται με πόνο στην Άκρα Χείρα και ειδικότερα στη ράχη του χεριού και στην προέκταση του αντίχειρα, στην έσω μεριά του καρπού, και μπορεί να αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα.

Η πρώτη λύση είναι συντηρητική, με τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα, εγχύσεις κορτιζόνης, φαρμακευτική αγωγή και κινησιοθεραπεία. Συνήθως ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις επανέρχεται μετά τη φόρτιση του χεριού. Στην περίπτωση αυτή, ο ορθοπεδικός συνιστά τη χειρουργική αντιμετώπιση με τοπική αναισθησία και μικρή διάνοιξη στην περιοχή του αντίχειρα, που αποσκοπεί στην απελευθέρωση των κατάλληλων νεύρων. Ο αντίχειρας κινείται και πάλι άμεσα και ο πόνος υποχωρεί οριστικά.