ostoarthritida-isxio

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Η λύση στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική πάθηση, η οποία φθείρει σταδιακά τις αρθρώσεις. Η άρθρωση του ισχίου δέχεται τεράστια φόρτιση καθημερινά και η δυσλειτουργία της προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου νιώθουν έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα (περιοχή του ισχίου), ο οποίος καμιά φορά αντανακλά και στο γόνατο. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι συνήθως η λύση, η οποία επιφέρει άμεσα αποτελέσματα και ταχεία αποκατάσταση.

Μπορεί η οστεοαρθρίτιδα να αντιμετωπιστεί συντηρητικά;

Η αρχική θεραπεία είναι πάντα συντηρητική. Ο γιατρός οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συντηρητικής αντιμετώπισης, εκτός από περιπτώσεις που η φθορά της άρθρωσης είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες, εγχύσεις στην περιοχή του ισχίου (με βοήθεια ακτινοσκόπησης), καθώς και βλαστοκύτταρα. Ανάλογα με το ιατρικό ισχορικό κάθε ασθενούς, ο ορθοπεδικός προσαρμόζει ένα πρωτόκολλο συντηρητικής αγωγής, η οποία μπορεί να παρατείνει την επέμβαση όταν χρειάζεται.

Όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία, η λύση είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η επέμβαση για την αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης του ισχίου (συμπεριλαμβάνει την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη). Πρόκειται για μία επέμβαση που δεν διαρκεί περισσότερο από 2 ώρες και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Από τι αντικαθίσταται η άρθρωση;

Η άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται από νέας τεχνολογίας υλικά (τιτάνιο, πολυαιθυλένιο), τα οποία είναι υψηλής ανθεκτικότητας. Στην ουσία πρόκειται για εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά, τα οποία “κουμπώνουν” στα υγιή τμήματα της άρθρωσης, αποκαθιστώντας την λειτουργικότητά της χωρίς πόνο και δυσκολία βάδισης. Τα υλικά νέας τεχνολογίας διαρκούν για περισσότερο από 20 χρόνια.

Είναι επίσης σημαντικό ότι κάθε άσθενής διαφέρει, επομένως η επέμβαση γίνεται εξατομικευμένα, με ειδικές μετρήσεις από τον χειρουργό, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η επιτυχία της επέμβασης.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε αρθροπλαστική ισχίου;

Όταν η φθορά της άρθρωσης είναι σε τέτοιο βαθμό που δεν επιτρέπει τη φυσιολογική δραστηριότητα λόγω έντονου πόνου ή περιορισμού της κίνησης της άρθρωσης του ισχίου, είναι απαραίτητη η αρθροπλαστική ισχίου. Επίσης, όταν όλες οι προσπάθειες για συντηρητική αντιμετώπιση αποτυγχάνουν, προχωράμε σε αρθροπλαστική ισχίου.

Οι ασθενείς που καθυστερούν την επέμβαση μπορεί να επιβαρύνουν άλλα μέλη του σώματός τους, όπως η μέση ή τα γόνατα, ενώ μπορεί να κουτσαίνουν και ο πόνος να εντείνεται σταδιακά. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουν ότι υπάρχει μία λύση στο πρόβλημά τους.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται με συνδυασμό διαφόρων τεχνικών αναισθησίας. Αυτό περιλαμβάνει από ολική αναισθησία μέχρι και τοπική αναισθησία, όπου και αν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Αυτό θα το κρίνει ο θεράπων ιατρός, σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο και σύμφωνα πάντα με το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Πόσο επώδυνη είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Οι νέες βελτιωμένες τεχνικές αναισθησίας, σε συνδυασμό με τα εξελιγμένα φαρμακευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε, έχουν ελαχιστοποιήσει τον πόνο μετά την επέμβαση και έχουν επιταχύνει σημαντικά την αποκατάσταση. Αν και παλαιότερα οι ασθενείς ανέφεραν έντονο πόνο μέχρι την επούλωση, οι ελάχιστες τομές και τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση αποκατάσταση, χωρίς πόνο.

Πότε μπορώ να περπατήσω μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η βάδιση γίνεται ΑΜΕΣΑ την επόμενη μέρα με χρήση υποστήριξης κατά περίπτωση. Η κινητοποίηση της άρθρωσης είναι το βασικό ζητούμενο και επιτυγχάνεται μόλις ο ασθενής ξυπνήσει από την αναισθησία.

Για πόσες μέρες θα παραμείνω στην κλινική;

Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση. Στόχος είναι η έξοδος από την κλινική με ΑΣΦΑΛΕΙΑ, κατόπιν σωστής παρακολούθησης. Οι ημέρες νοσηλείας εξαρτώνται από την σωματική διάπλαση του ασθενούς, αλλά και από το ιατρικό ιστορικό του. Δεν στοχεύουμε στο εξιτήριο για λόγους marketing, αλλά στην ασφαλή αποχώρηση του ασθενούς από την κλινική.

Πόσο σύντομα επανέρχομαι μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Με τις Τεχνικές Ελάχιστης Παρεμβατικότητας (MIS-Minimally Invasive Surgery) οι τομές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Με τις σύγχρονες προσπελάσεις δεν τραυματίζονται οι μύες. Έτσι, η επούλωση είναι ταχεία και η επαναφορά στην καθημερινότητα εύκολη και άμεση. Συνήθως συστήνεται παραμονή σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος προσπέλασης;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές μέθοδοι ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ της άρθρωσης με διάφορα ονόματα (AMIS, ALMIS, PMIS κλπ). Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι επιφυλακτική κάποιες φορές απέναντι σε νέες προσπελάσεις, καθώς μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών. Στην ουσία αυτό που διαφέρει είναι το πώς ο χειρουργός φτάνει στην άρθρωση (τομές στην πρόσθια, πλάγια ή οπίσθια επιφάνεια).

Αυτό που μετράει, ωστόσο, είναι ο σεβασμός των μαλακών στοιχείων της άρθρωσης. Σχεδόν στο σύνολο των προσπελάσεων σήμερα δεν γίνεται διατομή τενόντων, με αποτέλεσμα η μετεγχειρητική αποκατάσταση να είναι πολύ σύντομη, ανεξάρτητα από το «δρόμο» που διαλέγει ο χειρουργός. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καλύτερη χειρουργική προετοιμασία της περιοχής (καθαρισμός των οστεόφυτων) και η σωστή και ακριβής τοποθέτηση των υλικών, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροβιότητά της άρθρωσης.

Τι πρέπει να κάνω μετά την αρθροπλαστική;

Συνήθως μετεγχειρητικά χρειάζεται ένα πρωτόκολλο αποκατάστασης (περίπου 1 μηνός) που περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, κινησιοθεραπεία, συνήθως με τη βοήθεια εξειδικευμένου φυσιοθεραπευτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ – To 1o Navigation System στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Αθανάσιος Αδάμ είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη, με εξειδίκευση στις Ολικές Αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου.

?Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

?6974108266