ολική-αρθροπλαστική-θεσσαλονίκη

ΜΕΘΟΔΟΙ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, κατά την οποία ο χειρουργός εισέρχεται στο εσωτερικό μίας άρθρωσης (γόνατο, ισχίο, ώμος, ποδοκνημική, πηχεοκαρπική) με τη βοήθεια μίας μικρής κάμερας (αρθροσκόπιο).

Τι ακριβώς είναι η αρθροσκόπηση;

Η εν λόγω επέμβαση βοηθά τον χειρουργό να αποκτήσει μία σαφή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης, ώστε να εντοπίσει τυχόν βλάβες και να τις θεραπεύσει. Συγκεκριμένα, για την αρθροσκόπηση γίνονται ελάχιστες τομές στο δέρμα (σαν δύο μικρές τρύπες). Από εκεί εισέρχεται το αρθροσκόπιο στο εσωτερικό της άρθρωσης και στέλνει σαφή εικόνα σε μία μικρή οθόνη. Έτσι, ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει με εξαιρετική ακρίβεια τις εσωτερικές δομές της άρθρωσης, να διαγνώσει τυχόν βλάβες και να τις θεραπεύσει άμεσα. Αρθροσκόπηση μπορεί να γίνει στο γόνατο, το ισχίο ή τον ώμο.

Ποιοι ασθενείς πρέπει να κάνουν αρθροσκόπηση;

Οι ασθενείς που μπορεί να υποβληθούν σε αρθροσκόπηση μπορεί να είναι 16-60 ετών, ανάλογα την περίπτωση. Επιπλεόν, μερικά από τα κλινικά συμπτώματα που μπορεί να αναφέρουν οι ασθενείς είναι έντονος πόνος στο σημείο της άρθρωσης, οίδημα, αίσθηση κλειδώματος της άρθρωσης κατά την κίνηση, καθώς και αίσθηση αστάθειας κατά την βάδιση. Συνήθως, μία απεικονιστική εξέταση (πχ.μαγνητική τομογραφία) επιβεβαιώνει τα κλινικά ευρήματα.

Τι συμβαίνει πριν και μετά το χειρουργείο;

Αρχικά, πριν την επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30-60 λεπτά, ανάλογα το σημείο, το μέγεθος της βλάβης, το βάρος και τη σωματική διάπλαση του άσθενους κ.ά. Η κινητικότητα της άρθρωσης επανέρχεται σταδιακά και πάντα σε συνδυασμό με κατάλληλο, εξειδικευμένο πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Συνήθως, δεν απαιτείται νοσηλεία στην κλινική και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την μέρα της επέμβασης.

arthroskopisi-gonatos-omou-thessaloniki
Αρθροσκόπηση Γόνατος-Ώμου – Οφέλη

Ποια είναι τα οφέλη της αρθροσκόπησης;

Οι τομές της επέμβασης είναι πολύ μικρές (MIS-Minimal Invasive Surgery), γεγονός που βοηθά σε ταχεία επούλωση και ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Ακόμη, ο χρόνος αποθεραπείας είναι διαφορετικός σε κάθε περίπτωση. Σε γενικές γραμμές οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση επιστρέφουν πολύ γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τέλος, είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι λόγω των ελάχιστων τομών, η απώλεια αίματος καθώς και οι πιθανότητες επιπλοκών είναι ελάχιστες.

Διαβάστε εδώ: Ρήξη Μηνίσκου: Πρέπει να Κάνω Αρθροσκόπηση;

Διαβάστε εδώ: Αρθροσκόπηση Ώμου: Τα οφέλη της Χειρουργικής Αποκατάστασης