revision-arthroplastiki-gonatos-thessaloniki

Αναθεωρηση Ολικης Αρθροπλαστικης Γονατος – Revision: Τι ειναι και ποτε πρεπει να γινεται;

Γράφει ο Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS

Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που θεραπεύει ριζικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, τοποθετώντας μια νέα άρθρωση και καθιστώντας το γόνατο ξανά λειτουργικό, χωρίς πόνο κατά τη βάδιση, και διορθώνοντας κάθε δυσκαμψία ή παραμόρφωση. Τα υλικά της επέμβασης είναι ανθεκτικά και διαρκούν κατά μέσο όρο περί τα 20 έτη. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες μπορεί να επιβάλουν μια αναθεώρηση επέμβασης (revision) της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Γιατί μπορεί να χρειαστώ revision αρθροπλαστικής γόνατος;

Οι κυριότερες αιτίες που μπορεί ένας ασθενής να χρειαστεί αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος είναι:

μικρή ηλικία πραγματοποίησης του πρώτου χειρουργείου: η ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος μειώνεται όλο και περισσότερο για πολλούς λόγους. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστούν νέα επέμβαση όταν μεγαλώσουν.

χαλάρωση της πρόθεσης που τοποθετήθηκε αρχικά: λόγω φθοράς ή κακής τοποθέτησης, η πρόθεση (νέα άρθρωση) μπορεί να χαλαρώσει και να προκαλέσει εκ νέου πόνο ή αστάθεια κατά τη βάδιση.

μετεγχειρητική λοίμωξη ή φλεγμονή: η πρόθεση μπορεί να μολυνθεί, οπότε επιβάλλεται η αφαίρεσή της και η επανατοποθέτηση νέου υλικού

-ο τραυματισμός ή το περιπροθετικό κάταγμα: πτώση του ασθενούς μετά την πρώτη ολική αρθροπλαστική μπορεί να επιφέρει κάταγμα, σπάζοντας το υλικό που τοποθετήθηκε αρχικά και επιτάσσοντας την αναθεώρηση της επέμβασης

ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας στα υπόλοιπα διαμερίσματα του γόνατος, όταν έχει προηγηθεί μονοδιαμερισματική ολική γόνατος (αντικατάσταση μερικών μόνο φθαρμένων τμημάτων της αρχικής άρθρωσης)

Τέλος, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά και η κακή διατροφή και ο δυσμενής σύγχρονος τρόπος ζωής, έχουν ως αποτέλεσμα τις όλο και συχνότερες επεμβάσεις revision αρθροπλαστικής γόνατος.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Είναι τα ίδια με αυτά της κλασικής ολικής αρθροπλαστικής: πόνος, δυσκαμψία και έντονη αστάθεια, ενώ η άρθρωση μπορεί να εμφανίσει οίδημα (πρήξιμο) ή και έντονη παραμόρφωση (σχήμα παρένθεσης).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Πέρα από την κλινική εξέταση που είναι πάντα απαραίτητη, συστήνεται το σπινθηρογράφημα οστών, καθώς επίσης και αξονική τομογραφία κατά περίπτωση. Σε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια μόλυνσης ή φλεγμονής, συστήνονται οι αιματολογικές εξετάσεις, όπως η γενική αίματος ή η ταχύτητα καθίζησης CRP, αλλά και η παρακέντηση υγρού από την άρθρωση προς πραγματοποίηση καλλιέργειας για την υπόδειξη μικροβίου.

Πώς γίνεται η επέμβαση αναθεώρησης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει ο καλύτερος προεγχειρητικός σχεδιασμός, με την επιλογή των custom υλικών που θα χρειαστούν αλλά και την μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Καμία επέμβαση revision γόνατος δεν είναι ίδια με άλλη, αφού εξαρτάται αποκλειστικά από την ανατομία κάθε ασθενούς και το μέγεθος της βλάβης που είναι μοναδική για κάθε ασθενή. Εξατομικευμένες προθέσεις με custom-made υλικά, αλλά και νέες τεχνικές αποκατάστασης που επιτρέπουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδο του ασθενούς κρίνονται επίσης απαραίτητες.

Κάθε βήμα μετράει σε αυτήν την επέμβαση και πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμό από έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό που θα κρίνει σωστά το μέγεθος της βλάβης της παλαιάς άρθρωσης ή/και των μαλακών μορίων και θα τις διορθώσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, με κάθε λεπτομέρεια.

Ποιο είναι το κόστος της αναθεώρησης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος(revision);

Το κόστος της αρθροπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το είδος της επέμβασης, η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, οι ημέρες που θα παραμείνει ο ασθενής στην κλινική και η κλίνη που θα επιλεγεί (θέση νοσηλείας), τυχόν επιπλέον προβλήματα υγείας που χρήζουν διερεύνησης, το κόστος των υλικών και η ασφάλειά του. Είναι, λοιπόν, κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί ρητά και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι απαγορευτικό και πάντα μπορεί να βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος για κάθε υποψήφιο ασθενή.

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία και η αποθεραπεία του χειρουργείου;

Από πριν επιβάλλεται να ενημερώσετε τον ιατρό σας για τυχόν προβλήματα υγείας, καθώς και για φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, κυρίως αντιπηκτικά σκευάσματα. Επιπλέον, θα χρειαστεί να προσέλθετε στην κλινική λίγες ημέρες πριν το χειρουργείο και να υποβληθείτε σε προεγχειρητική ρουτίνα, με μία σειρά εξετάσεων που συστήνουν ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο και τον καρδιολόγο. Μετεγχειρητικά, η έξοδος από την κλινική γίνεται σε 2 ή 3 ημέρες με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς, ενώ ακολουθεί ένα εξειδικευμένο μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποθεραπείας, σε συνεργασία με εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή.

Ενημερωθείτε και κλείστε το ραντεβού σας:

Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS

Χειρουργός Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη

📍Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

📞6974 10 82 66

Ορθοπεδικός Χειρουργός στη Θεσσαλονίκη - ΑΔΑΜ Αθανάσιος - Εξειδικευμένος σε Γόνατο και Ισχίο

Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS

Χειρουργός Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη

📍Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

📞6974 10 82 66