Επικονδυλίτιδα αγκώνα - Ορθοπεδικός Θεσσαλονίκη Αδάμ

ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επικονδυλίτιδα αγκώνα σε χειρώνακτες και αθλητές

Τι είναι η επικονδυλίτιδα (tennis elbow);

Η επικονδυλίτιδα είναι πάθηση του αγκώνα που επιφέρει έντονο πόνο στην περιοχή του αγκώνα, ο οποίος αντανακλά ακόμα και στα δάχτυλα. Αφορά κυρίως χειρώνακτες, οι οποίοι σηκώνουν βάρη συστηματικά, αλλά και αθλητές. Είναι γνωστή και με τον διεθνή όρο “tennis elbow“. Η συστηματική και επαναλαμβανόμενη επίπονη κίνηση επιφέρει μικροτραυματισμούς στην περιοχή του αγκώνα. Σταδιακά επέρχεται εκφύλιση του τένοντα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μέχρι και μούδιασμα των δαχτύλων.

Ποιοι μπορούν να πάθουν επικονδυλίτιδα;

Η πάθηση αυτή συναντάται κυρίως σε νεαρά άτομα (25-50 ετών), τα οποία καταπονούν τα άνω άκρα τους καθημερινά. Επαγγέλματα όπως αυτά του υδραυλικού, του κομμωτή, του γεωργού, του ζωγράφου είναι μερικά παραδείγματα. Επίσης, άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό κινδυνεύουν από επικονδυλίτιδα. Συγκεκριμένα, άτομα που κάνουν τένις, κολύμβηση, ξιφασκία ή κολύμβηση εμφανίζουν συχνά τα συμπτώματα. Τέλος, υπάρχουν και άτομα με ιδιοπαθή επικονδυλίτιδα, χωρίς δηλαδή να ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες.

Ποια είναι τα είδη και τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας;

Υπάρχουν δύο είδη επικονδυλίτιδας: η έσω και η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα. Το κυριότερο σύμπτωμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ο έντονος πόνος στην περιοχή του αγκώνα, μέχρι και τον καρπό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει και μούδιασμα στα δάχτυλα. Επίσης, οι ασθενείς αδυνατούν να πιάσουν ακόμα και ένα μικρό και ελαφρύ αντικείμενο, να βάλουν το κλειδί στην πόρτα ή να κάνουν μια απλή χειραψία. Ανάλογα με τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση, ο ορθοπεδικός θα διαγνώσει ποιο είδος επικονδυλίτιδας είναι.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται;

Συνήθως ο ορθοπεδικός θα ζητήσει πλήρες ιστορικό και θα προβεί σε κλινική εξέταση. Εάν τα συμπτώματα δεν είναι ξεκάθαρα, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία, υπέρηχο ή και ηλεκτρομυογράφημα, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι που να πιέζει συστηματικά τα νεύρα στην περιοχή.

Πώς θεραπεύεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η θεραπεία της επικονδυλίτιδας, αρχικά, είναι κατά κανόνα συντηρητική. Ο ιατρός χορηγεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά περίπτωση, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς. Επιπλέον, συνήθως συνιστάται παγοθεραπεία για 3-4 φορές εντός της ημέρας. Κάποιες ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής θα ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και θα κάνουν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν σταδιακά -συνήθως γίνονται υπό την επίβλεψη ειδικού φυσιοθεραπευτή. Τέλος, ανάλογα με τη σοβαρότητα και το στάδιο της πάθησης, μπορεί να υπάρξει σύσταση για αποχή από την εργασία ή την αθλητική δραστηριότητα για κάποιο διάστημα. Συμβουλευθείτε τον προπονητή/γυμναστή σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν εκτελείτε λανθασμένα τις ασκήσεις σας ή ότι έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει, μπορεί να τοποθετηθεί ειδικός νάρθηκας στην περιοχή. Επιπλέον, ο ορθοπεδικός μπορεί να συστήσει εγχύσεις PRP (πλάσμα/αιμοπετάλια) ή ακόμα και κορτιζόνη. Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μια σύντομη, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, με στόχο την αποκατάσταση του τραυματισμένου τένοντα.

Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS

Χειρουργός Ορθοπεδικός

?Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

?6974 10 82 66