εξάρθρημα-ακρωμιοκλειδικής-αρθροσκόπηση-ώμου-Αδάμ

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη κάκωση στην περιοχή της ωμικής ζώνης. Οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την κλείδα με την ωμοπλάτη τραυματίζονται, με αποτέλεσμα η κλείδα να προβάλει προς τα επάνω. Συνήθως προκαλείται μετά από πτώση επάνω στον ώμο.

Τι προκαλεί το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Ο τραυματισμός συνήθως προκαλείται μετά από κάποια πτώση. Είναι ιδιαίτερα συχνός σε άτομα που κάνουν ποδηλασία, σκι, πάλη ή οδηγούν μοτοσικλέτα. Όταν επέλθει απότομη πτώση επάνω στον ώμο, η άρθρωση φεύγει από τη θέση της, κάνοντας την κλείδα να προβάλει προς τα επάνω. Συνήθως αρκεί μία απλή ακτινογραφία, ενώ η παρεκτόπιση συχνά είναι ορατή και με γυμνό μάτι. Η ακριβής διάγνωση γίνεται μετρώντας την παρεκτόπιση της κλείδας προς τα επάνω σε σχέση με την φυσιολογική θέση των πλευρών. Ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο στην περιοχή του ώμου, καθώς και μούδιασμα.

Ποια είναι η αντιμετώπιση για το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής;

Η θεραπεία εξαρτάται από τον βαθμό της κάκωσης και το πόσο μεγάλη είναι η παρεκτόπιση της άρθρωσης. Μία ήπια κάκωση (1ου, 2ου βαθμού) αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, παγοθεραπεία και προσωρινή ακινητοποίηση με νάρθηκα. Συνήθως δεν παρουσιάζονται προβλήματα στην αποκατάσταση, ωστόσο ενέχει κίνδυνος μόνιμης δυσλειτουργίας της άρθρωσης λόγω ανισορροπίας, καθώς και ελάττωσης της δύναμης και τους εύρους κίνησης.

Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την θεραπεία του εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής;

Συνήθως ναι. Οι κακώσεις 3ου βαθμού και άνω πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά, για πλήρη και σωστή αποκατάσταση των συνδέσμων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο τραυματισμός να αποκαθίσταται το συντομότερο δυνατό (2-3 εβδομάδες), ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιτυχούς επέμβασης και ταχύτερης επούλωσης.

Ποια επέμβαση συνιστάται για την αποκατάσταση εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Η επέμβαση μετά από ένα εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι η αρθροσκόπηση ώμου, η οποία χρήζει εξειδικευμένων χειρισμών ανάλογα με το μέγεθος της κάκωσης. Η αρθροσκόπηση ώμου γίνεται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS – Minimal Invasive Surgery). Συνήθως γίνονται δύο μικρές τρύπες στην περιοχή, από τις οποίες εισέρχεται το αρθροσκόπιο στην άρθρωση και ο χειρουργός αποκαθιστά την βλάβη. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα, εκτός εάν χρειαστεί προληπτική παρακολούθηση για ένα 24ωρο. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει εξειδικευμένες συνεδρίες φυσιοθεραπείας, ενώ ο ασθενής επιστρέφει ταχύτατα στην καθημερινότητά του. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες συνιστάται μετά από λίγους μήνες και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του εξειδικευμένου ορθοπεδικού και του φυσιοθεραπευτή.

Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS

Χειρουργός  Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη

📍Μητροπόλεως 87

📞(+30)6974108266