Η αρθροσκόπηση αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης τραυμάτων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Πρόκειται για μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS τεχνικές) με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να θεραπεύσει ένα σύνολο τραυματισμών και παθήσεων στις κυριότερες αρθρώσεις.
Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση;
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή:
- Ο ασθενής λαμβάνει μια νάρκωση (ολική, τοπική ή επισκληρίδιος κατά περίπτωση)
- Ο χειρουργός ανοίγει δύο μικρές τρύπες στην περιοχή της βλάβης (~0,5εκ.)
- Καθαρίζει την περιοχή με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό
- Εισέρχεται με το μία κάμερα που αποτελείται από οπτικές ίνες (αρθροσκόπιο) και ελέγχει το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη.
- Διορθώνει τη βλάβη της άρθρωσης
- Κλείνει τις τομές με ράμματα και τοποθετεί έναν επίδεσμο στην περιοχή
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;
Τα οφέλη της αρθροσκόπησης είναι τεράστια, καθώς πλέον πραγματοποιούνται εξαιρετικά εύκολα επεμβάσεις που κάποτε ταλαιπωρούσαν πολύ τον χειρουργό και τον ασθενή. Τώρα πλέον γίνονται γρήγορα και ανώδυνα, ενώ οι ελάχιστες τομές οδηγούν σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Επιπλέον, λόγω της ταχείας ανάρρωσης, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο σε ταχύτατο χρονικό διάστημα (ακόμη και την ίδια ημέρα της επέμβασης). Η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται πολύ γρηγορότερα, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με παλαιότερες τεχνικές.
Τι πρέπει να κάνω πριν την αρθροσκόπηση;
Πριν την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός (προετοιμασία χειρουργείου). Επιπλέον, σε περίπτωση που λαμβάνει κάποια αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να την διακόψει, σύμφωνα με τις συστάσεις του ιατρού.
Τι να περιμένω μετά την αρθροσκόπηση;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής φεύγει από την κλινική την ίδια ημέρα, ενώ σε πιο σύνθετα χειρουργεία όπως ρήξεις τενόντων, θα χρειαστεί να διανυκτερεύσει στην κλινική για μια νύχτα, ώστε να γίνει σωστότερη και ασφαλέστερη παρακολούθηση του τραύματος. Η αποκατάσταση ξεκινά άμεσα εντός της κλινικής. Σε περιπτώσεις αρθροσκόπησης γόνατος ή ποδοκνημικής ο ασθενής θα χρησιμοποιήσει πατερίτσες για όσο διάστημα ορίσει ο χειρουργός. Θα ακολουθήσει ένα πρωτόκολλα αποκατάστασης για ένα χρονικό διάστημα, σε συνεννόηση με εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.
Σε ποιες αρθρώσεις γίνεται η αρθροσκόπηση;
Η επέμβαση μπορεί να γίνει στις εξής περιπτώσεις:
- αρθροσκόπηση γόνατος: για ρήξη οπίσθιου χιαστού, ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη μηνίσκου, χόνδρινες/οστεοχόνδρινες βλάβες, εξάρθρημα επιγονατίδος, αρχόμενη αρθρίτιδα
- αρθροσκόπηση ώμου: για ρήξη στους τένοντες του στροφικού πετάλου, σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, ασβεστώσεις υπερακάνθιου τένοντα, ρήξη επιχείλιου χόνδρου, εξάρθρημα ώμου, ωμική αστάθεια
- και αρθροσκόπηση ποδοκνημικής: ρήξη του αρθρικού χόνδρου, φλεγμονές, αφαίρεση οστεόφυτων, αρχόμενη αρθρίτιδα
Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός μπορεί να κατευθύνει τον ασθενή για την καταλληλότερη επέμβαση, εάν και όπου χρειάζεται. Κάθε ασθενής διαφέρει, όπως επίσης και κάθε πάθηση εκδηλώνεται και θεραπεύεται διαφορετικά.
Η εξειδικευμένη ομάδα του Orthoprothesis Center και ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS, μπορούν να σας κατευθύνουν με τον καλύτερο τρόπο.
?Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη
?6974108266