ponos-sto-pelma-podi-

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΑΚΡΟΣ ΠΟΔΑΣ/ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ

Ο Άκρος Πόδας αφορά στην ποδοκνημική άρθρωση και οι πιο συχνές παθήσεις που τον αφορούν είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος, το νεύρωμα Morton και οι οστεοχόνδρινες βλάβες αστραγάλου.

  • Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι):

Αποτελεί τη συχνότερη πάθηση του άκρου ποδός και απασχολεί πολλές γυναίκες νεαρής και μεγαλύτερης ηλικίας, αρχικά για αισθητικούς λόγους και έπειτα λόγω πρόκλησης πόνου. Οι νεαρές κυρίες διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να φορέσουν τα παπούτσια της αρεσκείας τους, κουράζονται εύκολα μετά από μακροχρόνια ορθοστάτηση, ενώ ακόμα και η βάδιση με μη κατάλληλο υπόδημα γίνεται ανυπόφορη.

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις (αφορά πιο ηλικιωμένους ασθενείς), όπου η παραμόρφωση είναι ιδιαίτερα έντονη, εκτός από την κακή εμφάνιση, είναι αδύνατη ακόμα και η χρήση ενός απλού υποδήματος και οι ασθενείς, κυρίως γυναίκες, αναγκάζονται να περπατούν μόνο με ανοιχτό υπόδημα. Στα πρώτα στάδια, η θεραπεία είναι συντηρητική, με χρήση ειδικού νάρθηκα, ο οποίος μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, όχι όμως να τη στματήσει ή να την θεραπεύσει.

Η χειρουργική θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη σε κάποιο στάδιο της πάθησης, και οι χειρουργικές τεχνικές που ακολουθούμε είναι διάφορες, ανάλογα με το στάδιο. Συνήθως περιλαμβάνουν από μία απλή διαδερμική διόρθωση με άμεση βάδιση, επεμβάσεις μαλακών μορίων που σταματάνε και διορθώνουν τη νόσο χωρίς να προκαλούμε τεχνητά κατάγματα στα οστά, έως και πιο σύνθετες τεχνικές βαρύτερης χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

  • Νεύρωμα Morton (Νεύρωμα του Πελματιαίου Δακτυλικού Νεύρου):

Το νεύρωμα Morton συνήθως οφείλεται στην ανάπτυξη καλοήθους ογκιδίου στο τρίτο ή και δεύτερο δακτυλικό νεύρο, στη βάση των αντίστοιχων δακτύλων. Αφορά συνήθως νεαρές γυναίκες, οι οποίες διαμαρτύρονται όταν φοράνε ψηλοτάκουνα παπούτσια, ενώ περιγράφουν ένα αίσθημα έντονου πόνου στη βάση από τα δάχτυλα (σα να πατάνε χαλίκι), συνήθως ανάμεσα στο 2ο-3ο ή 3ο-4ο δάχτυλο.

Η διάγνωση τίθεται με κλινική εξέταση, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία με σκιαστικό. Η θεραπεία περιλαμβάνει τροποποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων, αποφυγή ψηλοτάκουνων-σκληρών παπουτσιών, χρήση πελμάτων σιλικόνης, φαρμακευτική αγωγή και έγχυση κορτιζόνης. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, προχωρούμε σε χειρουργική εξαίρεση του νευρινώματος, όπου έχουμε άμεση και πλήρη ίαση των συμπτωμάτων.

  • Οστεοχόνδρινες Βλάβες Αστραγάλου – Σύνδρομο Πρόσθιας Πρόσκρουσης Ποδοκνημικής:

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με τη γυμναστική και με τη χρήση υψηλής ευκρίνειας διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η μαγνητική τομογραφία, καινούργιες παθήσεις έρχονται στο προσκήνιο και καθιστούν την αντιμετώπισή τους πιο εξειδικευμένη.

Οι οστεοχόνδρινες βλάβες αστραγάλου, η ύπαρξη ελεύθερων οστεοχόνδρινων σωμάτων, τα σύνδρομα πρόσκρουσης της ποδοκνημικής έχουν σαν αποτέλεσμα να κάνουν πολύ επώδυνη τη βάδιση. Η ποδοκνημική είναι μία μικρή άρθρωση, η οποία δέχεται ένα τεράστιο φόρτο βάρους κατά τη βάδιση. Έτσι, ακόμα και οι πιο απλές παθήσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες.

Σήμερα, με τη βοήθεια της αρθροσκόπησης μπορούμε να προσφέρουμε λύση σε προβλήματα που στο παρελθόν αλοίωναν την καθημερινή ποιότητα ζωής.