Χονδροπάθεια επιγονατίδας: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Τι είναι η χονδροπάθεια επιγονατίδας;
Η χονδροπάθεια -ή χονδρομαλάκυνση όπως αναφέρεται- της επιγονατίδας είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση του γόνατος που προκαλείται από κάποιες ρωγμές στον χόνδρο της επιγονατίδας. Ο χόνδρος προστατεύεται από δύο μηνίσκους και μόνο όταν αυτοί φθαρούν επέρχεται η χονδροπάθεια.
Ποιοι πάσχουν συνήθως από χονδροπάθεια επιγονατίδας;
Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικιωμένα ή νεότερα άτομα που καταπονούν την άρθρωση του γόνατος. Η αναλογία γυναικών προς ανδρών ασθενών είναι 3:1. Συνήθως άτομα που κάνουν έντονη καθιστική εργασία ή γονατίζουν συχνά (πχ τεχνίτες, καθαριστές, υδραυλικοί) τείνουν να εμφανίζουν συχνά βλάβες στον επιγονατιδικό χόνδρο. Επιπλέον, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές που τραυματίζονται ή καταπονούν την άρθρωση του γόνατος είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανίσουν χονδροπάθεια.
Πού οφείλεται η χονδροπάθεια;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν εμφάνιση χονδροπάθειας της επιγονατίδας. Κατ’αρχάς, παίζει ρόλο το επάγγελμα, καθώς και η σωματική διάπλαση – άτομα παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση. Επιπλέον, ένας έντονος τραυματισμός ή συστηματική αθλητική καταπόνηση μπορούν να προκαλέσουν φθορές στον χόνδρο της επιγονατίδας. Τέλος, κληρονομικοί παράγοντες που σχετίζονται με την σύσταση των μαλακών μορίων και των αρθρώσεων συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης.
Πώς γίνεται η διάγνωση της χονδροπάθειας;
Αρχικά, ο ορθοπεδικός θα κάνει σχολαστική κλινική εξέταση, εκτίνοντας και κάμπτοντας το γόνατο σε διάφορες θέσεις ώστε να διαπιστώσει πόνο ή κριγμό στην περιοχή. Μία απλή ακτινογραφία μπορεί να επιβεβαιώσει την πάθηση, ενώ μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει περισσότερες βλάβες της περιοχής.
Πώς αντιμετωπίζεται η χονδροπάθεια;
Η θεραπεία της χονδροπάθειας εξαρτάται από το ποιο στάδιο βρίσκεται η πάθηση, αλλά και από τα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Αρχικά, συστήνεται συντηρητική θεραπεία με ήπιες ασκήσεις, φυσιοθεραπείες ή/και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, συστήνεται χάσιμο βάρους, όπου και όταν χρειάζεται, καθώς και παύση οποιασδήποτε έντονης αθλητικής δραστηριότητας και αποφυγή χρήσης σκάλας. Έπειτα, ο ορθοπεδικός συστήνει θεραπεία με εγχύσεις υαλουρονικού οξέος ή αντίστοιχων σκευασμάτων. Τέλος, σε πιο προχωρημένα στάδια συστήνεται η αρθροσκόπηση του γόνατος, ώστε να θεραπευθούν έντονες βλάβες που προκαλούν συστηματικό πόνο και αστάθεια του γόνατος.
Σε κάθε περίπτωση, η χονδροπάθεια της επιγονατίδας πρέπει να προλαμβάνεται σε πρώιμο στάδιο, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία οστεοαρθρίτιδας του γόνατος σε νεαρή ηλικία.
Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη
?Μητροπόλεως 87
?6974 108 266