οστεοαρθριτιδα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Ο ΚΡΥΦΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS

Ορθοπεδικός Χειρουργός, Συνεργάτης Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης

Τηλ: 6974108266, 2310532666, 2310895191

 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική νόσος. Συνήθως προσβάλει το ισχίο ή το γόνατο. Φυσιολογικά οι επιφάνειες των οστών που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σε μία άρθρωση, καλύπτονται από χόνδρο. Η εκφύλιση του χόνδρου οδηγεί προοδευτικά στην εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας.

Τα αίτια της καταστροφής του χόνδρου είναι πολλά:

– συχνοί τραυματισμοί

– κληρονομικότητα

– ρευματολογικές παθήσεις

– οστεονέκρωση

– φθορά λόγω χρόνου

–παχυσαρκία, καθιστική ζωή

Ο ασθενής οφείλει να εξαντλήσει όλες τις μεθόδους αντιμετώπισης και εφόσον αποτύχουν, και η ποιότητα ζωής του έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, τότε να καταφύγει στην λύση της ολικής αρθροπλαστικής.

Ολική αρθροπλαστική είναι η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης με τεχνητή άρθρωση. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής τα τελευταία 40 χρόνια, γιατί βελτίωσε την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας που σε άλλες εποχές θα είχαν βαριά αναπηρία.

Σκοπός της ολικής αρθροπλαστικής είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η επάνοδος του ασθενούς σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Το 90-95% των ασθενών μένει ευχαριστημένο μετά την επέμβαση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην ολική αρθροπλαστική μπορεί να αντιμετωπίσουμε διάφορες επιπλοκές (θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, λοίμωξη της άρθρωσης, βλάβη σε γειτονικά αγγεία ή νεύρα, εξαρθρώσεις κ.α.)

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται σε τακτή επικοινωνία με τον ορθοπεδικό, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας και να αποφευχθεί η πλήρης εκφύλιση του χόνδρου και της άρθρωσης.

Δείτε εδώ: τη νέα μέθοδο Ψηφιακής Ολικής Αρθροπλαστικής

 

Πηγή: iatropedia