περπατημα στον παγο

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ

Περπάτημα στον πάγο: Χρήσιμες συμβουλές

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπεδικός, Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Το λευκό τοπίο είναι σίγουρα μία πολύ όμορφη εικόνα που όλοι υποδεχόμαστε με χαρά. Το χιόνι είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, αλλά όταν δημιουργείται πάγος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Από ιατρικής άποψης, το περπάτημα στον πάγο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αρθρώσεις αλλά και στη σπονδυλική στήλη, λόγω απότομης αλλαγής κατανομής του βάρους. Ιδιαίτερα σε περίπτωση πτώσης, το γλίστρημα μπορεί να επιφέρει κάταγμα, το οποίο ιδιαίτερα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας δυσχεραίνει την καθημερινότητα και την μετέπειτα αποκατάσταση.

Πως μπορείτε λοιπόν να προστατευθείτε από ανεπιθύμητους τραυματισμούς;

1) Φορέστε σωστά υποδήματα. Τα τακούνια, οι απλές δερμάτινες μπότες, τα sneakers ή τα απλά αθλητικά παπούτσια ΔΕΝ είναι οι κατάλληλες επιλογές! Προτιμήστε παπούτσια με εύκαμπτη σόλα, ιδανικά με “τρακτερωτό” πάτο, που μπορούν να σας δώσουν μία σταθερότητα στη βάδιση.

2) Περπατήστε αργά και σταθερά. Οι σπασμωδικές κινήσεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πτώση και τραυματισμό. Προσπαθήστε να βαδίζετε με ηρεμία επάνω στον πάγο, με μικρά βήματα και να έχετε γρήγορα αντανακλαστικά.

3) Προσπαθήστε να βαδίσετε σε σχετικά “φρέσκο” χιόνι, όπου δεν έχει δημιουργηθεί πάγος. Επίσης, όπου είναι δυνατό, επιλέξτε να περπατήσετε σε επιφάνειες που έχουν γρασίδι ή χώμα, όπου μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να γλιστρήσετε.

4) Μην αποσπάτε την προσοχή σας από το περπάτημα! Μην κουβεντιάζετε και μην αφαιρείστε άσκοπα όταν περπατάτε σε παγωμένη επιφάνεια. Μπορεί να γλιστρήσετε ανά πάσα στιγμή!

5) Ρίξτε το βάρος σας ελαφρώς προς τα εμπρός. Με αυτόν τον τρόπο, εάν χρειαστεί να πέσετε, θα πέσετε μπροστά, κάτι το οποίο θα προκαλέσει σαφώς μικρότερους τραυματισμούς από το να πέσετε προς τα πίσω.

6) Δώστε προσοχή στα μικρά παιδιά. Προσπαθήστε να τα κρατάτε από το χέρι και να βαδίζετε αργά και σταθερά. Εξηγείστε τους ότι δεν πρέπει να τρέχουν.

7) Βοηθήστε τους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να γλιστρήσουν εύκολα, με αποτέλεσμα να πάθουν ένα κάταγμα ισχίου (διατροχαντήριο ή υποκεφαλικό κάταγμα), το οποίο συνήθως χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.

Απολαύστε το χιόνι και μείνετε ασφαλείς!