rixi-miniskou-thessalonikih

ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης

Τηλ: 6974108266

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Οι μηνίσκοι στο γόνατο είναι δύο: ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Η λειτουργία τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς κατά την κίνηση και να προστατεύουν τον χόνδρο της άρθρωσης. Μετά από κάποιο τραυματισμό ο μηνίσκος μπορεί να κοπεί. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, οι μηνίσκοι μπορούν να οδηγηθούν σε ρήξη (εκφυλιστικού τύπου, μη τραυματικές).

Ρήξη μηνίσκου παθαίνουν μόνο οι αθλητές;

Όχι απαραίτητα. Η ρήξη/βλάβη του μηνίσκου χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τραυματική ρήξη (σε αθλητές) και εκφυλιστική ρήξη (σε ηλικιωμένα άτομα).

-Η τραυματική ρήξησυνήθως εμφανίζεται μετά από κάποιο έντονο τραυματισμό κατά τη διάρκεια της άθλησης, και συνήθως οι αθλητές περιγράφουν ότι άκουσαν ένα χαρακτηριστικό «κρακ» στο γόνατο κατά τη διάρκεια του τραυματισμού. Τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι έντονα, αρχικά παροδικά, αλλά μπορεί να ενοχλούν σε βάθος χρόνου. Το γόνατο σταδιακά αρχίζει να πρήζεται και στη συνέχεια -ενώ το πρήξιμο υποχωρεί- εμφανίζεται έντονος πόνος στη βάδιση, στο ανέβασμα σκάλας ή στο κάθισμα.

-Η εκφυλιστικήρήξηαφορά μεσήλικες οι οποίοι παρατηρούν πόνο στο γόνατο, ο οποίος επιτείνεται στο βαθύ κάθισμα και δεν υποχωρεί. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, να συναντάμε ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από ρήξη μηνίσκου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ένας έμπειρος ορθοπεδικός μπορεί από την κλινική εξέταση να καταλάβει εάν ο μηνίσκος έχει υποστεί τραυματισμό, με κινήσεις που ασκεί στο γόνατο και παρατήρηση της αντανάκλασης του πόνου στον ασθενή. Στη συνέχεια, συνήθως παραπέμπει τον ασθενή σε μαγνητική τομογραφία, η οποία επιβεβαιώνει τη βλάβη.

Πώς θεραπεύεται η ρήξη μηνίσκου;

Οι περιπτώσεις για τη θεραπεία της ρήξης μηνίσκου είναι δύο:

Συντηρητική αποκατάσταση: Όταν πρόκειται για τραυματικές ρήξεις περιφερικού τύπου ή για πολύ μικρές ρήξεις του μηνίσκου, ο ασθενής μπορεί να δοκιμάσει τη συντηρητική θεραπεία, με φυσιοθεραπείες, ασκήσεις για ενδυνάμωση τετρακεφάλου και οπίσθιων μηριαίων, φαρμακευτική αγωγή και παγοθεραπεία. Η αγωγή θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό στενή παρακολούθηση του θεράποντος ιατρού, καθώς ΔΕΝ είναι όλα τα φάρμακα κατάλληλα για κάθε ασθενή.

Χειρουργική  αποκατάσταση: Σε μεγαλύτερες ρήξεις των μηνίσκων συνήθως η αποκατάσταση είναι χειρουργική, αφού ο μηνίσκος δεν έχει τη δυνατότητα επούλωσης (αυτοδιόρθωση). Η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται με τη λεγόμενη αρθροσκόπηση, μία πολύ μικρή επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία εισάγουμε στην άρθρωση μία μικροκάμερα (κάνοντας μόνο δύο μικρές τρύπες στο γόνατο) και με μικροεργαλεία διορθώνουμε τη βλάβη. Πρόκειται για επέμβαση ελάχιστης παρεμβατικότητας (MIS – Minimal Invasive Surgery), με ταχύτατη αποκατάσταση και χωρίς σημάδια στο σώμα.

Χρειάζεται να παραμείνω στην κλινική;

Οι ασθενείς συνήθως εισέρχονται στην κλινική την ημέρα του χειρουργείου και πραγματοποιείται ο προεγχειρητικός έλεγχος. Στη συνέχεια, γίνεται η επέμβαση. Μετά από κάποιες ώρες ο ασθενής κινητοποιείται και το βράδυ παίρνει εξιτήριο. Ασθενείς παραμένουν στην κλινική για 1 (μία) νύχτα μόνον εάν χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης λόγω ιστορικού.

Μετά την αρθροσκόπηση θα χρησιμοποιώ πατερίτσες;

Όχι, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Το χειρουργημένο σκέλος φορτίζεται άμεσα.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Συνήθως σε 2-3 μέρες οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους. Φυσικά κρίνεται απαραίτητη η φυσιοθεραπεία αμέσως μετά το χειρουργείο, η οποία είναι κρίσιμη κατά τα πρώτα 24ωρα, καθώς μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά η σωστή αποκατάσταση.

Η ομάδα του Orthoprothesis Center  σε συνεργασία με εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές, μπορεί να καθοδηγήσει τον ασθενή ώστε να επιτευχθεί η σωστή και ταχεία αποκατάσταση της βλάβης.

________________________

📍Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

☎️6974 10 82 66

Διαβάστε επίσης: ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;