αρθροπλαστική-ηλικία-ηλικιωμένοι

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ;

Αρθροπλαστική: Όλο και περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε επαναληπτική αρθροπλαστική (revision)

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Τηλ: 6974108266

H ολική αρθροπλαστική γόνατος ή/και ισχίου είναι μία χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Με λίγα λόγια, η αρθρίτιδα φθείρει την άρθρωση, και ο ορθοπαιδικός χειρουργός την αντικαθιστά με μία νέα άρθρωση, φτιαγμένη από κράματα μετάλλου και πολυαιθυλένιο. Η αρθρίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί για λόγους κληρονομικούς καθώς περνούν τα χρόνια. Επίσης, μπορεί να είναι μετατραυματική, δηλαδή μετά από κάποιο τραυματισμό φθείρεται σταδιακά η άρθρωση και οι χόνδροι της, προκαλώντας έτσι αρθρίτιδα.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει σε ασθενείς που είναι τουλάχιστον 60 ετών. Ένας μέσος όρος ηλικίας ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική είναι τα 65-70 έτη. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία από Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές Ορθοπαιδικές Εταιρείες και Ακαδημίες δείχνουν ότι η ηλικία των ασθενών με οστεορθρίτιδα μειώνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να χειρουργούνται ακόμα και ασθενείς στην ηλικία των 55-60 ετών.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση αρθρίτιδας είναι η παχυσαρκία, η οποία αυξάνεται όλο και περισσότερο. Επιπλέον, η έντονη σωματική άσκηση στη μέση ηλικία, μπορεί να επιφέρει την εμφάνιση μετατραυματικής αρθρίτιδας. Έτσι, η φθορά της άρθρωσης συντελείται όλο και νωρίτερα, ενώ οι πιθανότητες για επέμβαση από μικρή ηλικία αυξάνονται.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;

Κάθε νέα άρθρωση/πρόθεση που τοποθετείται στον ασθενή, έχει διάρκεια ζωής τα 15-20 έτη. Αυτό μπορεί να ποικίλλει με βάση την ανατομία του ασθενούς, το σωματότυπό του, την μετεγχειρητική του συμπεριφορά, καθώς και τη σωστή τοποθέτηση του υλικού διεγχειρητικά (όσο πιο σωστά τοποθετείται η πρόθεση, τόσο μακροβιότερη θα είναι).

Ωστόσο, είναι κοινή λογική, ότι όταν ένας ασθενής υποβάλλεται για πρώτη φορά σε ολική αρθροπλαστική σε ηλικία (π.χ 55 ετών), στα 70 του περίπου χρόνια θα χρειαστεί να υποβληθεί σε επαναληπτική ολική αρθροπλαστική (revision). Στην ηλικία αυτή όμως, ενδέχεται να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι να δυσχεραίνουν την επέμβαση ή να μειώνουν την αποτελεσματικότητά του. Ενδεικτικά είναι καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, ζάχαρο ή ποικίλες άλλες παθήσεις.

Στόχος του κάθε χειρουργού είναι ο κάθε ασθενής να χρειαστεί να υποβληθεί μία μόνο φορά στη ζωή του σε ολική αρθοπλαστική, με όσο το δυνατόν ακριβέστερη τοποθέτηση της πρόθεσης στην άρθρωση. Αυτό δε σημαίνει ότι οι επαναληπτικές ολικές αρθροπλαστικές (revision) δεν έχουν επιτυχία. Κάθε άλλο. Ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να επαναλάβει τη συγκεκριμένη επέμβαση με τεράστια ποσοστά επιτυχίας. Επίσης, μπορεί να επαναφέρει πλήρως τη λειτουργικότητα της άρθρωσης του γόνατος ή του ισχίου όταν αυτό χρειαστεί. Ωστόσο, όσο μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να καθυστερήσει την επέμβαση, τόσο το καλύτερο για τη μελλοντική έκβαση και αποτελεσματικότητα του χειρουργείου.

Γι’αυτό, καλό είναι να μην προβαίνετε σε μεγάλα χειρουργεία χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Εμπιστευθείτε ορθοπεδικούς που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο αυτό και χρησιμοποιούν τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους. Στόχος είναι να έχετε ένα πλήρως λειτουργικό αποτέλεσμα όταν χρειαστεί.

Διαβάστε περισσότερα  για την Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος, την πιο σύγχρονη μέθοδο ολικών αρθροπλαστικών.

Και την NEW GENERATION – Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος στη Θεσσαλονίκη.

–>>http://www.typosthes.gr/gr/igia-epistimi/article/159065/to-mellon-stin-arthroplastiki-gonatos-irthe-sti-thessaloniki/

 

Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη,
Τηλ: 6974108266

Υπεύθυνος Ορθοπεδικός Orthoprothesis Center