πόνος στο γόνατο

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ: ΠΟΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΡΥΒΕΙ;

Οι πόνοι στα γόνατα είναι αρκετά συνηθισμένοι, ιδιαίτερα σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες;

Οι αιτίες που τους προκαλούν είναι πολλές με συχνότερη τις αρθρίτιδες.

Οι τρεις μορφές αρθρίτιδας που επηρεάζουν τα γόνατα και μπορούν να προκαλέσουν πόνο είναι:

 • η οστεοαρθρίτιδα, που είναι και η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο
 • η ρευματοειδής αρθρίτιδα και
 • μετατραυματική αρθρίτιδα, που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από ένα τραυματισμό στο γόνατο.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας στο γόνατο εκδηλώνονται συνήθως σταδιακά. Η άρθρωση παρουσιάζει δυσκαμψία και πρήξιμο. Ο ασθενής δυσκολεύεται να λυγίσει ή να εκτείνει το γόνατο. Ο πόνος είναι χειρότερος το πρωί ή μετά από μια περίοδο αδράνειας.

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να επηρεάζουν την ένταση του πόνου στις οστεοαρθρίτιδες του γονάτου.

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνους στα γόνατα είναι:

 • Τενοντίτιδα: Πόνος που επιδεινώνεται όταν ο ασθενής ανεβαίνει τις σκάλες.
 • Εξάρθρωση της επιγονατίδας, συνήθως λόγω τραυματισμού.
 • Θυλακίτιδα: Φλεγμονή που προκαλεί η επανειλημμένη χρήση ή κάποιος τραυματισμός στο γόνατο.
 • Ποδάγρα: Αρθρίτιδα που προκαλείται από την συσσώρευση ουρικού οξέος.
 • Ρήξη μηνίσκου: Κάταγμα σε έναν ή και περισσότερους χόνδρους του γονάτου.
 • Ρήξη χιαστού συνδέσμου: Ρήξη ενός από τους τέσσερις συνδέσμους του γονάτου.

Παράγοντες κινδύνου

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στο γόνατο είναι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι.

Υπολογίζεται ότι για κάθε μισό κιλό περιττού βάρους, το γόνατό μας απορροφά 2 επιπλέον κιλά πίεσης όταν περπατάμε, τρέχουμε ή ανεβαίνουμε σκάλες.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον πόνο στο γόνατο είναι η ηλικία, οι προηγούμενοι τραυματισμοί και η φυσική κατάσταση.

Αντιμετώπιση

Ο πόνος στο γόνατο χρήζει διερεύνησης από τον γιατρό μέσω απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφία γονάτου, μαγνητική τομογραφία) και αναλύσεων αίματος προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία που τον προκαλεί. Οι θεραπείες ποικίλουν ανάλογα με την αιτία.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αν σας πονέσει το γόνατό σας, είναι χρήσιμο να έχετε κατά νου τα εξής:

 • Βάλτε πάγο στο γόνατό σας για 15 λεπτά, ανά μία ώρα, για τρεις με τέσσερις ώρες, αφού πρώτα έχετε τυλίξει μια βαμβακερή πετσέτα γύρω από το γόνατο.
 • Φοράτε παπούτσια χωρίς τακούνι.
 • Αποφύγετε να κοιμάστε στο πλάι.
 • Ενδεχομένως να χρειάζεστε ενέσιμη θεραπεία, ανάλογα με την πάθηση και το ιστορικό σας.
 • Οι φυσιοθεραπείες βοηθούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Σε περιπτώσεις που ο πόνος δεν υποχωρεί και η άρθρωση ή οι χόνδροι έχουν εκφυλιστεί, οριστική λύση δίνει μια χειρουργική επέμβαση. Η κλινική εξέταση, οι απεικονιστικές μέθοδοι και το ιστορικό του ασθενούς καθορίζουν την ανάλογη απόφαση. Ενδεικτικές χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης για τον πόνο του γόνατος είναι:

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ: ενδείκνυται κυρίως για θεραπεία αθλητικών κακώσεων, όπως ρήξη μηνίσκου, ρήξη πρόχθιου χιαστού συνδέσμου, ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, ρήξη πλάγιων χιαστών συνδέσμων, καθαρισμός της άρθρωσης, προχωρημένη χονδροπάθεια. Είναι μια εύκολη και γρήγορη μέθοδος ρουτίνας, κατά την οποία χρησιμοποιούνται τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS – Minimal Invasive Surgery) και ο χειρουργός εισέρχεται στην άρθρωση του γόνατος με ένα αρθροσκόπιο, κάνοντας μόνο δύο μικρές τρύπες. Η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως ημερήσια και η επάνοδος στην καθημερινότητα ταχύτατη.

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ: Αποτελεί την σίγουρη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας, το οποίο φθείρει την άρθρωση και προκαλεί αστάθεια  δυσκαψία και έντονο πόνο. Με την χρήση της τεχνολογίας, η επέμβαση είναι πλέον εξαιρετικά απλή και δίνει άψογο αποτέλεσμα, με απόλυτη ακρίβεια τοποθέτησης της νέας άρθρωσης και ελαχιστοποίηση του πόνου. Οι ασθενείς έχουμε πλέον πολλές επιλογές στη διάθεσή τους για θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος:

-ΑΠΛΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ: εκτελείται χωρίς την χρήση της τεχνολογίας, όπως γινόταν εδώ και πολλά χρόνια. Τα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν εξελιχθεί, χωρίς να υπάρχει απώλεια αίματος κατά την επέμβαση, ενώ η εμπειρία του χειρουργού μπορεί να δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ: με ένα navigation system, η άρθρωση χαρτογραφείται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, και η τοποθέτηση της νέας άρθρωσης γίνεται με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανατομία κάθε ασθενούς. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχύτατη και η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται πλέον εύκολα και απλά.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ – ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΡΑΧΙΩΝΑ MAKO Smart Robotics:

Όλοι οι γνώστες της ορθοπεδικής γνωρίζουν ότι πρόκειται για την κορωνίδα των ρομποτικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική. Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ Smart Robotics του αμερικανικού οίκου της Stryker δίνει εξαιρετικά πλεονεκτήματα στον χειρουργό, όπως ακριβέστατες μετρήσεις της άρθρωσης ΠΡΙΝ την επέμβαση μετά από εξετάσεις που στέλνονται στο εξωτερικό, άψογη καθοδήγηση ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της επέμβασης, ενώ μετεγχειρητικά, τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα για την μέθοδο εδώ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ & ΙΣΧΙΟΥ ΜΑΚΟ

Ο κ. Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS, Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη, έχει εκπαιδευτεί στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική Sahlgrenska του Goteborg Σουηδίας, καθώς και στο HHS (Hospital for Special Surgery) της Νέας Υόρκης, στις Ολικές Αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου. Διαθέτει εξαιρετική πείρα στις επεμβάσεις αυτού του είδους και είναι ικανός να κατευθύνει κάθε ασθενή στην καταλληλότερη για αυτόν λύση, δίνοντας πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΔΑΜ, Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη

Ιατρείο: Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

Τηλ: (+30) 6974108266

Πηγή: onmed.gr