ψηφιακή αρθροπλαστική γόνατος Θεσσαλονίκη

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

… ψηφιακή ολική αρθροπλαστική: η εξέλιξη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ήρθε στη Θεσσαλονίκη.

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS, Χειρουργός Ορθοπαιδικός
-Συνεργάτης της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
-Τηλ: 6974108266

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Όταν μιλάμε για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, εννοούμε την προοδευτική και σταδιακή φθορά του γόνατος – και κυρίως του χόνδρου- ο οποίος βαθμιαία εκφυλλίζεται. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται πλήρως η άρθρωση, προκαλώντας συμπτώματα όπως έντονο πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση αλλά πολλές φορές και παραμόρφωση. Επιπλέον, οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γόνατος συνήθως διαμαρτύρονται για έντονο πόνο που τους αποτρέπει από το να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες.

Όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται πλέον στη συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες), η λύση είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Πρόκειται για την επέμβαση κατά την οποία τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης αντικαθίστανται από προθέσεις αποτελούμενες από κράματα μετάλλου και πολυαιθυλένιο. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, ο πόνος φεύγει και η άρθρωση ξαναγίνεται λειτουργική. Ο κυριότερος στόχος και πρόκληση στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι να τοποθετηθεί η πρόθεση με ακρίβεια, ώστε να είναι απολύτως λειτουργική και ο ασθενής να είναι πλήρως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Στο Ορθοπεδικό Τμήμα της Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Αδάμ Αθανάσιος και η ομάδα του, εκτελούν την ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος, με τη χρήση ενός προηγμένου ψηφιακού συστήματος CAS (ComputerAsstisted Surgery), το οποίο  αφού λάβει υπόψη τα ατομικά ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, καθοδηγεί τον χειρουργό να εκτελέσει την επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια.

Τι ακριβώς κάνει το ψηφιακό σύστημα;

Το ψηφιακό σύστημα δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον χειρουργό. Αυτό που κάνει είναι να «χαρτογραφεί» την άρθρωση του γόνατος την ώρα της επέμβασης και να καθοδηγεί τον χειρουργό καθ’όλη τη διάρκεια με απόλυτη ακρίβεια στο να τοποθετήσει το υλικό χωρίς να έχει κανένα περιθώριο λάθους. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο στη συγκεκριμένη επέμβαση, ώστε να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα, άμεσα και ανώδυνα.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου :

• Εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, διορθώνοντας τέλεια την υπάρχουσα παραμόρφωση. Ο πόνος ελαχιστοποιείται και η πρόθεση -λόγω της τέλειας τοποθέτησης- καθίσταται μακροβιότερη (15-20 έτη)

• προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Κάθε ασθενής έχει τη δική του ανατομία και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Το ψηφιακό σύστημα CAS αναγνωρίζει πλήρως τα στοιχεία ανατομίας του κάθε ασθενούς και καθοδηγεί τον ιατρό στην σωστότερη τοποθέτηση του υλικού

• καταγράφει το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, δίνοντας μία συνολική εικόνα της διόρθωσης του προβλήματος. Ο ασθενής είναι σε θέση να γνωρίζει την αρχική και τελική κατάσταση της άρθρωσής του, λαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες σε ένα dvd και αναλυτικές εικόνες (documentation)

• κάνει μία συνεχή ανάλυση της μηχανικής του γόνατος, προσφέροντας το τέλειο αποτέλεσμα (τέλεια έκταση και τέλεια κάμψη της άρθρωσης)

• επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί άμεσα μετά το χειρουργείο

• επιτρέπει στον χειρουργό να μειώσει το χρόνο της επέμβασης, κι έτσι να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος και η πιθανότητα φλεγμονής

• διευκολύνει τη δημιουργία ελάχιστων τομών, που σημαίνει μικρότερη αιμορραγία και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο

• ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής, καθώς δε χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί

-Χρειάζεται προεγχειρητικός σχεδιασμός με μαγνητική ή αξονική τομογραφία;

Η απάντηση είναι όχι. Συνήθως μία απλή ακτινογραφία είναι αρκετή για να διαγνωστεί η πάθηση και να αποφασίσουμε την κατάλληλη επεμβατική μέθοδο (εάν κρίνεται απαραίτητη). Επιπλέον, με την ψηφιακή υποβοήθηση ο χειρουργός είναι σε θέση να κάνει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του χειρουργείο την ώρα της επέμβασης, με μεγάλο όφελος χρόνου και κόστους.

Πόσες μέρες θα παραμείνω στην κλινική;

Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο σε 3-4 ημέρες.

Ποια είναι η διαφορά με την κλασική ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Μία από τις βασικότερες διαφορές είναι ότι ο σχεδιασμός του χειρουργείου πλέον γίνεται κατ’αποκλειστικότητα για κάθε ασθενή ξεχωριστά την ώρα της επέμβασης. Αυτό εξοικονομεί χρόνο -κατά την επέμβαση και σε όλη την περίοδο νοσηλείας. Επιπλέον, ένα τεχνολογικό σύστημα την ώρα του χειρουργείου είναι ένας πολύτιμος βοηθός που συμβάλει σε μία τέλεια τοποθέτηση υλικού, άρα οδηγεί σε λιγότερο πόνο και ακόμα ταχύτερη αποκατάσταση.

Ο κ. Αδάμ Αθανάσιος, όντας εκπαιδευμένος στο τμήμα προθέσεων/ολικών αρθροπλαστικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska του Goteborg Σουηδίας, καθώς και του Hospital for Special Surgery (HSS) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, εφαρμόζει μαζί με την ομάδα του ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο το οποίο επιτρέπει την εκτέλεση της επέμβασης χωρίς απώλεια αίματος.

Ποιο είναι το κόστος της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Η απάντηση είναι “εξαρτάτα锨. Το κόστος της επέμβασης επηρεάζεται από την ασφάλεια του ασθενούς (δημόσια, ιδιωτική, ανασφάλιστος), καθώς και από την ίδια την επέμβαση. Επιπλέον, οι ημέρες νοσηλείας, αλλά και η μέθοδος που τελικά θα χρησιμοποιηθεί, μπορούν να τροποποιήσουν το κόστος. Η παραπληροφόρηση γύρω από τα υπέρογκα κόστη της αρθροπλαστικής είναι τεράστια. Να φροντίζετε πάντα να επικοινωνείτε με τον ίδιο τον ιατρό και να ενημερώνεστε σωστά.

Η ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την εξέλιξη στον τομέα των αρθροπλαστικών, στοχεύοντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με την ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενούς.

————————

ΝΕΑ _ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΙΟΥ, αποκλειστικά από τον Όμιλο Euromedica στη Θεσσαλονίκη. 👇

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου MAKO Smart Robotics: Για 1η φορά στη Θεσσαλονίκη!

Μάθετε τα πάντα γύρω από τη νέα, καινοτόμα μέθοδο ρομποτικής αρθροπλαστικής με αμερικάνικο σύστημα που αναγνωρίζουν όλοι οι ορθοπεδικοί παγκοσμίως ως την καλύτερη μέχρι σήμερα!

Η Ρομποτική Αρθροπλαστική τελευταίας γενιάς στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ + VIDEO)

——————————-

Ο κ. Αδάμ Αθανάσιος είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη, με εξειδίκευση στις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου. Από το 2014, έχει ιδρύσει το “Orthoprothesis Center”, ένα κέντρο επανορθωτικής χειρουργικής γόνατος, ισχίου και ώμου.

Ασθενής πριν το εξιτήριο:

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής “HAPPY LIFE” με τον κ. Αδάμ να μιλάει για την Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική:
—-> Ψηφιακή Ολική Αρθοπλαστική – Αδάμ Αθανάσιος- HAPPY LIFE Webtv

Διαβάστε Περισσότερα ——>  http://www.typosthes.gr/gr/igia-epistimi/article/159065/to-mellon-stin-arthroplastiki-gonatos-irthe-sti-thessaloniki/

Και ΕΔΩ: —–> https://www.typosthes.gr/thessaloniki/198520_i-nea-methodos-arthroplastikis-gonatos-poy-kerdise-ti-thessaloniki

Στοιχεία επικοινωνίας: