αρθροπλαστικη μειωνεται η ηλικια

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ

Κατάγματα Ισχίου σε Ηλικιωμένους (Διατροχαντήριο και Υποκεφαλικό κάταγμα)

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS,
Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Συνεργάτης Euromedica, Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Οι πτώσεις των ηλικιωμένων αποτελούν μία από τις συχνότερες αιφνίδιες τραυματικές καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Μετά από μία πτώση, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάταγμα ισχίου, συνήθως ένα ηλικιωμένο άτομο περιορίζει τις σωματικές του δραστηριότητες, λόγω φόβου μετέπειτα τραυματισμού.

Γιατί προκαλούνται τα κατάγματα στο ισχίο;

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, μειώνεται σημαντικά η αντοχή των οστών του, ανεξάρτητα από το εάν πάσχει από κάποια σοβαρή πάθηση των οστών (πχ. οστεοπόρωση). Επιπλέον, η αδυναμία των οστών μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες, όπως φαρμακευτικούς (χρόνια κατανάλωση σκευασμάτων), παθολογικούς (νευρολογικά ή καρδιαγγειακά αίτια), διατροφικούς (μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου) κ.ά. Συχνά γυναίκες άνω των 60 ετών πάσχουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τέτοιου είδους κατάγματα, λόγω εμμηνόπαυσης.

Τα κατάγματα του ισχίου είναι τα σοβαρότερα, καθώς χρήζουν ΑΜΕΣΗΣ χειρουργικής αντιμετώπισης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ηλικιωμένος ασθενής παραμένει κλινήρης και η πιθανότητα θνησιμότητας αυξάνεται σημαντικά.

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες στα κατάγματα ισχίου;

Τα κατάγματα ισχίου χωρίζονται σε διατροχαντήρια και υποκεφαλικά.

Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου ονομάζεται αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στον μείζονα και ελάσσονα τροχαντήρα. Τα διατροχαντήρια κατάγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πτώσης, με αποτέλεσμα να σπάει το κόκκαλο στην περιοχή του μηριαίου. Λόγω της σπογγώδους υφής του οστού, μπορεί να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία κάτι το οποίο είναι αρκετά σοβαρό σε μεγάλες ηλικίες. Για τον λόγο αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Υποκεφαλικό -ή ενδοαρθρικό- κάταγμα ισχίου είναι αυτό που προκαλείται στην κεφαλή του ισχίου ή εντός του αρθρικού θυλάκου. Με απλά λόγια, κατά την πτώση πιέζεται η περιοχή του ισχίου και η κεφαλή μετατοπίζεται και “μπαίνει” προς τα μέσα, στην περιοχή της λεκάνης. Αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται η αιμάτωση της περιοχής, με κίνδυνο να δημιουργθεί ψευδάρθρωση ή άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, εάν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα κάταγμα ισχίου σε ηλικιωμένους;

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων ισχίου είναι σχεδόν πάντα χειρουργική. Η πεποίθηση ότι τα κατάγματα αυτά δεν πρέπει να χειρουργούνται, καθώς μπορεί ο ασθενής να μην αντέξει το χειρουργείο, είναι λανθασμένη, αφού στην περίπτωση που παραμείνει στο κρεβάτι για συντηρητική αντιμετώπιση, είναι πιθανό να παραμείνει κλινήρης. Είναι, λοιπόν, ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο να επιλέγεται η συντηρητική αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις. Όσο πιο σύντομα κινητοποιηθεί ο ασθενής, τόσο πιθανότερο είναι να έχει μια επιτυχημένη αντιμετώπιση.

Σήμερα, η χειρουργική αντιμετώπισή των διατροχαντήριων και υποκεφαλικών καταγμάτων γίνεται με τις πλέον σύγχρονες Τεχνικές Ελάχιστης Παρεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery-M.I.S). Οι τομές είναι ελάχιστες, η απώλεια αίματος ελαχιστοποιείται, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της επέμβασης.

Έτσι, οι ασθενείς κινητοποιούνται ΑΜΕΣΑ, αφού νιώθουν λιγότερο πόνο και δεν έχουν χάσει αίμα. Αυτό είναι, άλλωστε, και το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό γενικό check-up, ώστε να θεραπεύουν το συντομότερο παθήσεις που μπορεί να έχουν δυσάρεστε συνέπειες που θα τους ταλαιπωρήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα κατάγματα ισχίου είναι αντιμετωπίσιμα. Οι ασθενείς μπορούν να έχουν μία καλή ποιότητα ζωής ακόμα και μετά από ένα κάταγμα ισχίου. Αρκεί, φυσικά, να το αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η ομάδα του Orthoprothesis Center, σε συνεργασία με τη Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα επείγουσες περιπτώσεις καταγμάτων, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός
— Μητροπόλεως 87
— 6974108266