αρθροπλαστικη μειωνεται η ηλικια

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Κατάγματα Ισχίου σε Ηλικιωμένους (Διατροχαντήριο και Υποκεφαλικό κάταγμα)

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS,
Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Συνεργάτης Euromedica, Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Οι πτώσεις των ηλικιωμένων αποτελούν μία από τις συχνότερες αιφνίδιες τραυματικές καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Μετά από μία πτώση, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάταγμα ισχίου, συνήθως ένα ηλικιωμένο άτομο περιορίζει τις σωματικές του δραστηριότητες λόγω φόβου μετέπειτα τραυματισμού.

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, μειώνεται σημαντικά η αντοχή των οστών του, ανεξάρτητα από το εάν πάσχει από κάποια σοβαρή πάθηση των οστών (πχ. οστεοπόρωση). Επιπλέον, η αδυναμία των οστών μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες, όπως φαρμακευτικούς (χρόνια κατανάλωση σκευασμάτων), παθολογικούς (νευρολογικά ή καρδιαγγειακά αίτια), διατροφικούς (μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου) κ.ά.

Τα κατάγματα του ισχίου είναι τα σοβαρότερα, καθώς χρήζουν ΑΜΕΣΗΣ χειρουργικής αντιμετώπισης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ηλικιωμένος ασθενής παραμένει κλινήρης και η πιθανότητα θνησιμότητας αυξάνεται σημαντικά.

Τα κατάγματα ισχίου χωρίζονται σε διατροχαντήρια και υποκεφαλικά.

Σήμερα, η χειρουργική αντιμετώπισή τους γίνεται με τις πλέον σύγχρονες Τεχνικές Ελάχιστης Παρεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery-M.I.S). Οι τομές είναι ελάχιστες, η απώλεια αίματος ελαχιστοποιείται, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της επέμβασης. Έτσι, οι ασθενείς κινητοποιούνται ΑΜΕΣΑ, αφού νιώθουν λιγότερο πόνο και δεν έχουν χάσει αίμα. Αυτό είναι, άλλωστε, και το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό γενικό check-up, ώστε να θεραπεύουν το συντομότερο παθήσεις που μπορεί να έχουν δυσάρεστε συνέπειες που θα τους ταλαιπωρήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα κατάγματα ισχίου είναι αντιμετωπίσιμα. Οι ασθενείς μπορούν να έχουν μία καλή ποιότητα ζωής ακόμα και μετά από ένα κάταγμα ισχίου. Αρκεί, φυσικά, να το αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η ομάδα του Orthoprothesis Center, σε συνεργασία με τη Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα επείγουσες περιπτώσεις καταγμάτων, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός
— Μητροπόλεως 87
— 6974108266