ανδρικη οστεοπορωση

ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: ΜΗ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ!

Ανδρική οστεοπόρωση

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος,  MD, FICS, Χειρουργός Ορθοπεδικός
Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Η ανδρική οστεοπόρωση αποτελεί ένα μείζον ζήτημα, για το οποίο υπάρχει έλλειψη επιστημονικής έρευνας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μιλάμε για οστεοπόρωση, συνήθως σκεφτόμαστε τις γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η οστεοπόρωση είναι πάθηση που απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι του αντρικού πληθυσμού παγκοσμίως και θα έπρεπε να μας απασχολεί εκτενέστερα.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Με απλά λόγια, η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που οδηγεί τα οστά στο να αποδυναμώνονται, έχοντας ως συνέπεια την αύξηση του κινδύνου ενός οστεοπορωτικού κατάγματος. Πιο συγκεκριμένα, το κολλαγόνο και τα άλατα ασβεστίου με τα χρόνια ελαττώνονται, κι έτσι τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα.

Γιατί έχω οστεοπόρωση;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι πολλοί. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς και η κακή διατροφή (μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D) μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Επιπλέον, οι ορμονικές διαταραχές, η έλλειψη άσκησης, οι αυστηρές δίαιτες καθώς και η πρόσληψη ορισμένων φαρμάκων (κορτιζόνη, διουρητικά κ.ά) δύνανται να επιδεινώσουν την οστεοπόρωση. Η πρόληψη είναι μία διαδικασία παίρνει χρόνο.

Είναι μόνο γυναικεία πάθηση;

Σαφέστατα όχι. Σύμφωνα με έρευνες, συνήθως οι γυναίκες θα εμφανίσουν συχνότερα οστεοπόρωση, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, ένα 10-15% του ανδρικού πληθυσμού -ποσοστό το οποίο τείνει να αυξηθεί- εμφανίζουν οστεοπόρωση μετά την ηλικία των 65 ετών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνδρες αρνούνται να αποδεχθούν την εμφάνιση της πάθησης ή δεν λαμβάνουν σοβαρά τα συμπτώματα και της οδηγίες του ιατρού τους. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα αργότερα.

Πως θα καταλάβω ότι έχω οστεοπόρωση;

Δυστυχώς η εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι ασυμπτωματική, δηλαδή δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξή της. Συνήθως η διάγνωση γίνεται μέσα από τον προληπτικό έλεγχο (μέτρηση οστικής πυκνότητας) τον οποίο συστήνει ο ορθοπεδικός ή ο ίδιος ο ασθενής επιθυμεί να εκτελέσει. Στο μεγαλύτερο ποσοστό όμως, η διάγνωση γίνεται αφού πρώτα σημειωθεί το κάταγμα.

Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;

Η οστεοπόρωση είναι η πάθηση που οι γιατροί κατονομάζουν silent killer, καθώς δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε την ύπαρξή της. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πόνο, όμως η πάθηση τότε θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο επίπεδο. Επιπλέον, ο κίνδυνος κατάγματος είναι αρκετά αυξημένος, κάτι το οποίο δυσχεραίνει την μετέπειτα ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Πώς μπορώ να προλάβω την οστεοπόρωση;

Η σωστή διατροφή από μικρή ηλικία, η τακτική άσκηση και λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι παράγοντες που θα καθυστερήσουν πολύ την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, σε περίπτωση που εμφανιστεί, είναι καλό να διαγνωσθεί έγκαιρα. Έτσι, θα δοθούν άμεσα οι κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης από τον ιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Μετά τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, ο ιατρός θα συστήσει άμεσα να γίνεται τακτική λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D με την κατάλληλη διατροφή, να υπάρξει άμεση διακοπή του καπνίσματος και ελάττωση της πρόσληψης αλκοόλ, καθώς επίσης θα συστήσει και μία φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου (διφωσφονικά, οιστρογόνα, προγεστερόνη κ.ά).

Σε κάθε περίπτωση, η ανδρική οστεοπόρωση δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Προλάβετέ την και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας, με την κατάλληλη παρακολούθηση.