παιδικη ραιβοιπποποδια

ΠΑΙΔΙΚΗ ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ;

Παιδική Ραιβοϊπποποδία: που οφείλεται;

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Συνεργάτης Euromedica- Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Τι είναι η ραιβοϊπποποδία;

Ως ραιβοϊπποποδία χαρακτηρίζεται η παραμόρφωση στην οποία τα πόδια του νεογνού είναι στραμμένα προς τα έσω.

Περίπου 1 στα 1000 νεογνά θα παρουσιάσουν την πάθηση, καμιά φορά στο ένα πόδι, αλλά συχνότερα και στα δύο.

Που οφείλεται η πάθηση;

Η ραιβοϊπποποδία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

–Ιδιοπαθής ραιβοϊπποποδία: οφείλεται σε κακή ενδομήτρια θέση και αφορά 90% των περιπτώσεων της πάθησης. Εάν γίνει έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η πάθηση διορθώνεται συντηρητικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

-Ραιβοϊπποποδία από νευρολογικά αίτια: οφείλεται σε νευρομυϊκές παθήσεις, όπως η αρθρογρύπωση ή κάποια εγκεφαλική παράλυση. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η παραμόρφωση είναι πολύ έντονη.

Πως αντιμετωπίζεται η παιδική ραιβοϊπποποδία;

Κατ’αρχάς, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ραιβοϊπποποδία είναι μία πάθηση για την οποία ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

Η αντιμετώπισή της είθισται να είναι συντηρητική, με τη μέθοδο Ponseti. Πρόκειται για θεραπεία κατά την οποία τοποθετούμε έναν γύψο στα άκρα του παιδιού, ο οποίος διορθώνει σταδιακά την παραμόρφωση. Συνήθως απαιτούνται 5 ή 6 γύψοι, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον βαθμό παραμόρφωσης. Κάποιες φορές (περίπου στο 10% των περιπτώσεων) ο Αχίλλειος τένοντας του παιδιού εμποδίζει την διόρθωση της παραμόρφωσης. Σε αυτή την περίπτωση, αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία με τους γύψους, πραγματοποιείται μία πολύ μικρή και απλή χειρουργική πράξη, την «τενοτομή του Αχιλλείου», μετά από την οποία απαιτείται η τοποθέτηση 3 ακόμα γύψων.

Πονάει το πόδι του παιδιού με τον γύψο;

Η απάντηση είναι όχι. Συνήθως τα παιδιά κλαίνε από φόβο και όχι από πόνο, γι’αυτό είναι καλό να είναι ήρεμοι οι γονείς για να βοηθούν τα παιδιά τους στην όλη διαδικασία.

Υπάρχει κίνδυνος υποτροπής;

Δυστυχώς ναι. Η πρώτη φάση της θεραπείας με τους γύψους συνήθως ακολουθείται από ειδικούς κηδεμόνες, οι οποίοι κρατούν το πόδι του παιδιού σε έξω στροφή (περίπου 70 μοίρες), μέσα στη μέρα (για 3 μήνες) και μετά μόνο τη νύχτα για τα επόμενα 2-3 έτη. Δεν είναι απαραίτητο ότι η πάθηση θα υποτροπιάσει. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η υποτροπή, είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά η πρώτη φάση της θεραπείας με τους γύψους και οι γονείς να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ορθοπεδικό τους.

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όταν η παραμόρφωση είναι εντονότατη και το παιδί συνεχίζει να έχει πρόβλημα -ή και πόνο- στο περπάτημα, είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια ήπια χειρουργική επέμβαση (πχ. μετάθεση του πρόσθιου κνημιαίου τένοντα). Ωστόσο, αυτό αποτελεί την έσχατη λύση και θα πρέπει να γίνεται αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλοι οι τρόποι συντηρητικής αντιμετώπισης.

Το παιδί θα έχει πρόβλημα όταν ενηλικιωθεί;

Δυστυχώς ένα τέτοιο πόδι δεν γίνεται απόλυτα φυσιολογικό, αλλά θα είναι πλήρως λειτουργικό. Τα προβλήματα που -συνήθως- έχουν τα παιδιά στην μετέπειτα ζωή τους είναι, πρώτον, ότι το πόδι τους είναι μικρότερο σε μέγεθος (γεγονός που προκαλεί πρόβλημα εάν η πάθηση εκδηλωθεί σε ένα μόνο άκρο). Επιπλέον, η γάμπα, λόγω της ατροφίας του γαστροκνημιαίου, μπορεί να είναι μικρότερη σε πάχος.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Το παιδί μπορεί να αθληθεί κανονικά και να έχει λειτουργικά κάτω άκρα, με ελάχιστα πιθανά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή του. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, και να συμβουλεύεστε συχνά έναν έμπειρο ορθοπεδικό, ώστε να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Αδάμ Αθανάσιος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

?Μητροπόλεως 87

?Τηλ: 6974108266