osteoporosi-ginaika-aitia-antimetopisi

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΑΒΩ;

Η οστεοπόρωση μπορεί να καθυστερήσει να εμφανιστεί!

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS, Ορθοπεδικός Χειρουργός

Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσααλονίκης

Τηλ: 6974108266

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι πάθηση που οφείλεται στη μείωση της οστικής πυκνότητας των οστών. Με απλά λόγια, είναι πάθηση που μειώνει την αντοχή των οστών και τα καθιστά πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Ποιος εμφανίζει οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι αρκετά συχνή πάθηση. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες παθαίνουν οστεοπορωτικό κάταγμα.

Πότε εμφανίζεται η οστεοπόρωση;

Η πιο συχνή ομάδα ανθρώπων που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι οι γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η πάθηση συναντάται όλο και περισσότερο σε άνδρες άνω των 65 ετών, αλλά και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας. Ακόμα και παιδιά μπορεί -σπάνια- να έχουν οστεοπόρωση, κυρίως εάν λαμβάνουν συστηματικά κάποιο φάρμακο το οποίο δύναται να επηρεάσει την οστική μάζα.

Πως καταλαβαίνω ότι έχω οστεοπόρωση;

Δυστυχώς πρόκειται για μία πάθηση που εξελίσσεται αθόρυβα. Δεν προκαλεί συμπτώματα και συνεπώς δεν είναι εύκολη στη διάγνωση. Συνήθως την καταλαβαίνουμε αφού προκληθεί κάποιο κάταγμα (συνήθως ισχίου, καρπού ή σπονδυλικής στήλης). Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, η οποία βοηθά να αξιολογήσουμε τη δύναμη των οστών. Όλες οι γυναίκες άνω των 50-55 ετών, είναι καλό να υποβάλλονται σε αυτό το τεστ, ώστε να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου.

Τι επιβαρύνει την οστεοπόρωση;

Υπάρχουν παράγοντες/αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα οστεοπόρωση:

-Το κάσπνισμα

-Η συστηματική χρήση αλκοόλ

-Το χαμηλό σωματικό βάρος (κάτω των 57kg)

-Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου

-Πρόωση εμμηνόπαυση (κάτω των 45 ετών), η υστερεκτομή ή ωοθηκεκτομή

-Η ανεπαρκής σωματική άσκηση ή παρατεταμένη ακινητοποίηση

-Το ιστορικό κατάγματος

-Η συστηματική λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν την οστική μάζα (πχ. υπερθυρεοειδισμού, κορτικοειδή, ανοσοκατασταλτικά κά.)

Μπορώ να προλάβω την οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι πάθηση που μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει σημαντικά, εάν ληφθούν τα σωστά μέτρα:

–Καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου (από γάλα, φέτα, τυρί κίτρινο, γιαούρτι, ψάρια ή μεταλλικό νερό) και βιταμίνης D(τόνος, σαρδέλες, κρόκος αυγού, καρότα, συκώτι, γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε αυτή, έκθεση στον ήλιο κά.)

–Πρόγραμμα τακτικής σωματικής άσκησης (2-3 ώρες/βδομάδα περπάτημα, τρέξιμο, τένις, αερόβιας γυμναστικής είναι αρκετά για να συμβάλουν στη διατήρηση υψηλής οστικής πυκνότητας)

–Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

–Αποχή από το κάπνισμα και τη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ

Αν έχω οστεοπόρωση, μπορώ να τη θεραπεύσω;

Πέρα από τα προαναφερθέντα μέτρα που εντάσσονται στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η οστεοπόρωση μπορεί να θεραπευθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλά φάρμακα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, τα οποία μπορούν είτε να σταματήσουν/επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας, είτε να βοηθήσουν τον οργανισμό να παράγει νέα οστική μάζα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ορθοπεδικό, ο οποίος θα σας κατευθύνει στη διάγνωση και στη θεραπεία, ανάλογα με το ιστορικό και τον οργανισμό σας. 

Διαβάστε περισσότερα για την ανδρική οστεοπόρωση, μία πάθηση που δεν πρέπει να αγνοείται.