σωστη σταση σωματος

ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΕΣΥ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ;

Σωστή στάση του σώματος: Απλές συμβουλές

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη
Τηλ: 6974108266

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα περνούν την περισσότερη ώρα καθιστοί ή ξαπλωμένοι. Η καθιστική εργασία συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους να καμπουριάζουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την σπονδυλική τους στήλη, ενώ παράλληλα οι έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή επιταχύνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων από μικρή ηλικία.

Ακόμα και αν προσπαθούμε να αθλούμαστε ή απλά να κινούμαστε μέσα στη μέρα, οι ώρες που περνάμε σε μία καρέκλα ή έναν καναπέ ξεπερνούν κατά πολύ αυτές της κίνησης. Η σωστή στάση του σώματος, λοιπόν, είναι το κλειδί για μία υγιή σπονδυλική στήλη, χωρίς επιβαρύνσεις.

Στάση του σώματος στο γραφείο:

Σιγουρευτείτε ότι η πλάτη σας είναι σε όρθια θέση και, ακόμα καλύτερα, υποστηρίξτε την με κάποιο μαξιλάρι. Προσπαθήστε να έχετε τα πόδια σε άνετη στάση, χωρίς επιβάρυνση και αποφύγετε το σταυροπόδι, καθώς μπορεί να διακόψει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, φροντίστε να σηκώνεστε τακτικά, ώστε να ξεπιάνεστε και να τεντώνετε το σώμα σας και τις κλειδώσεις σας.

Στάση του σώματος στην οδήγηση:

Ρυθμίστε το κάθισμα σε σωστή απόσταση από το τιμόνι και τις ταχύτητες. Φροντίστε η μέση σας να ακουμπάει στο κάθισμα, και μην κάθεστε πολύ μπροστά ή πολύ ψηλά. Εάν χρειαστεί, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι για υποστήριξη της οσφυϊκής μοίρας. Τέλος, φροντίστε το προσκέφαλο να είναι σωστά ρυθμισμένο, ώστε να μην ζορίζεται ο αυχένας σας.

Στάση του σώματος στη μεταφορά βάρους:

Όταν επιχειρείτε να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα, ΠΑΝΤΑ να λυγίζετε τα γόνατά σας, διατηρώντας ίσια την πλάτη. Προσπαθείτε όταν σηκώνεστε να δίνετε ώθηση με τα πόδια και όχι με την μέση σας. Όταν κουβαλάτε κάτι, προσπαθήστε να το κρατήσετε κοντά στο σώμα σας, στο ύψος περίπου της μέσης. Τέλος, εάν χρειαστεί να μετακινήσετε κάτι βαρύ, είναι καλύτερα να το σπρώξετε, παρά να το τραβήξετε προς το μέρος σας.

Στάση του σώματος στο σήκωμα του μωρού:

Ακολουθήστε την προηγούμενη τακτική. Προσπαθήστε να λυγίσετε τα γόνατα και τα ισχία σας ταυτόχρονα, και σηκωθείτε δίνοντας ώθηση στα πόδια και όχι στη μέση. Είναι ακόμα καλύτερο να τοποθετείτε το ένα πόδι πιο μπροστά από το άλλο πριν σκύψετε, ώστε να επιβαρυνθεί το δυνατό λιγότερο η μέση. Όταν κρατάτε το μωρό, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κορμό και το κέντρο βάρους σας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μάρσιπο, φροντίστε η πλάτη να είναι σε ίδια θέση, ώστε να μην επιβαρύνονται η μέση και ο αυχένας σας.

Σχολική/ Γυναικεία τσάντα:

Συμβουλέψτε το παιδί σας να κουβαλάει την τσάντα και στους δύο ώμους. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι καλό να προσπαθούν να μεταφέρουν την τσάντα τους εναλλάξ στους ώμους, ώστε να μην επιβαρύνεται περισσότερο ο ένας εξ’αυτών.

Στάση του σώματος στον ύπνο:

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ανατομικό μαξιλάρι ώστε να διατηρείται σταθερός ο αυχένας σας. Το στρώμα είναι προτιμότερο να είναι σκληρό, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στην σπονδυλική στήλη. Προσπαθήστε να μην κοιμάστε μπρούμυτα, καθώς επιβαρύνετε τον αυχένα σας και την κοιλιακή χώρα.

Στις δουλειές του σπιτιού:

Φροντίστε ο πάγκος της κουζίνας να μην είναι πολύ χαμηλός, για να μη χρειάζεται να σκύβετε συνέχεια. Το ίδιο και κατά το σιδέρωμα, είναι καλό η σιδερώστρα να είναι ψηλά για να μην επιβαρύνετε την σπονδυλική σας στήλη. Όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα, προσπαθήστε να δίνετε ώθηση με τα πόδια σας και όχι με τον κορμό του σώματος για να μην πονάει η μέση σας. Όταν ψωνίζετε, φροντίστε να έχετε κάποιο τροχήλατο καρότσι μαζί σας, ώστε να μη χρειαστεί να κουβαλήσετε βάρος για πολλή ώρα. Τέλος, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε συχνά μέσα στη μέρα και να τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά όσο το δυνατόν συχνότερα, ώστε να ανακουφίζεται η μέση σας.

Μία υγιής στάση σώματος, σημαίνει και υγιή ζωή. Ακόμα και όταν κάνετε κάποια καθιστική εργασία, πρέπει να προσέχετε τον τρόπο που κάθεστε. Φροντίστε το σώμα σας και αυτό θα σας το ανταποδώσει!

 

Αθανάσιος Αδάμ, Χειρουργός Ορθοπεδικός
Τηλ: 6974108266