αρθροσκόπηση ώμου Θεσσαλονίκη Αδάμ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Αρθροσκόπηση Ώμου: Τα πλεονεκτήματα

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη
Συνεργάτης Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (MIS-Minimal Invasive Surgery), η οποία έχει στόχο να θεραπεύσει τις βλάβες και τις δυσλειτουργίες της άρθρωσης του ώμου. Για να γίνει η αρθροσκόπηση απαιτούνται τομές χιλιοστών στο δέρμα και χρήση εξαιρετικά λεπτών χειρουργικών εργαλείων. Ο χειρουργός, με τη χρήση του αρθροσκόπιου (δηλ. μίας μικρής κάμερας-οπτικής ίνας) εισέρχεται στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου και διορθώνει την αιτία του πόνου.

Ποιες παθήσεις θεραπεύονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

Έπειτα από μία κλινική εξέταση, καθώς και μία σειρά απεικονιστικών εξετάσεων (πχ. αξονική ή μαγνητική τομογραφία), ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας αξιολογεί το πρόβλημα και προβαίνει στην κατάλληλη θεραπεία.

Συνήθως το πρώτο βήμα είναι η συντηρητική θεραπεία, με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή/και φυσιοθεραπείες κατά περίπτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις που ο τραυματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς και όταν η συντηρητική αγωγή δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα (επιμένει ο οξύς πόνος και η αίσθηση ακινησίας), ο γιατρός προτείνει την αρθροσκόπηση ώμου. Μερικές από τις ενδείξεις είναι οι εξής:

ρήξη συνδέσμων/αντιμετώπιση αστάθειας

ρήξη τενόντων του ώμου (βλάβες τενοντίου πετάλου)

χονδροπάθεια / οστεοαρθρίτιδα

ρήξη επιχείλιου χόνδρου

παθήσεις τένοντα του δικεφάλου

παθήσεις ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

δυσκαμψία ώμου

-χρόνια αστάθεια ώμου (όταν «βγαίνει ο ώμος» συστηματικά, λόγω τραυματισμού και χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι και οι ιστοί)

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

Λόγω των ελάχιστων τομών και των εξαιρετικά μικρών εργαλείων που χρησιμοποιούνται, η αρθροσκόπηση είναι η επέμβαση με τις μικρότερες πιθανότητες δημιουργίας μετεγχειρητικής φλεγμονής. Επιπλέον, η χρήση του αρθροσκόπιου δίνει στο γιατρό το πλεονέκτημα να βλέπει πολύ καλά το εσωτερικό της άρθρωσης και να διορθώνει τη βλάβη με ακρίβεια χιλιοστού. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS surgery) απαιτεί ελάχιστες τομές στο δέρμα, γεγονός που σημαίνει ταχύτερη αποκατάσταση, πολύ λιγότερο πόνο, καθώς και ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες;

 

Τι χρειάζεται να κάνω πριν το χειρουργείο;

Πριν από την αρθροσκόπηση ώμου, ο ασθενής πρέπει να κάνει τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα, αξιολόγηση από πνευμονολόγο και αναισθησιολόγο κ.ά), ο οποίος μπορεί να γίνει λίγες μέρες πριν ή την ίδια μέρα του χειρουργείου. Ο ασθενής εισέρχεται στην κλινική νηστικός και ακολουθεί τη διαδικασία που θα του υποδείξει ο θεράπων ιατρός-ορθοπαιδικός.

 

Τι θα κάνω μετά το χειρουργείο;

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 45′- 90′, ανάλογα τη βλάβη. Έπειτα, ο ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιό του και σε λίγες ώρες σιτίζεται, με βάση τις οδηγίες του χειρουργού. Ο πόνος είναι κατά κανόνα ελάχιστος, ενώ η κινητικότητα της άρθρωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένη, από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την επέμβαση. Η φυσιοθεραπεία ξεκινά ήδη εντός της κλινικής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής νοσηλεύεται για μία μόνο ημέρα στην κλινική.

 

Και όταν επιστρέψω στο σπίτι;

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μία ειδική ανάρτηση ώμου για στήριξη κατά τις πρώτες ημέρες. Ο ορθοπαιδικός συστήνει μία σειρά ασκήσεων καθώς και φαρμακευτική αγωγή, η οποία ξεκινά άμεσα μετά το χειρουργείο. Η φυσιοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη, συνήθως για 2-3 εβδομάδες ή μέχρι να κρίνει ο ιατρός, σε συνεννόηση πάντα με έναν εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε ασθενής έχει τα δικά του μοναδικά ανατομικά χαρακτηριστικά. Γι΄αυτό πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε εξειδικευμένους ιατρούς, για την καλύτερη δυνατή λύση του προβλήματός σας.

 

Αθανάσιος Αδάμ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός στη Θεσσαλονίκη
Τηλ: 6974108266