σχολικη τσαντα τραυματισμοι

ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ: ΤΕΛΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ;

Η σκολίωση δεν συνδέεται με το βάρος της σχολικής τσάντας.

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, ΜD, FICS

Χειρουργός Ορθοπεδικός, Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης

Τηλ: 6974108266

Τσάντα και σκολίωση

Το θέμα της σχολικής τσάντας απασχολεί συχνά γονείς και παιδιά, κυρίως κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά διαμαρτύρονται για το υπερβολικό βάρος της σχολικής τσάντας και οι γονείς ανησυχούν. Συνήθως προκαλείται πανικός για τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, η κύρια ανησυχία των γονιών είναι εάν το βάρος της σχολικής τσάντας μπορεί να δημιουργήσει σκολίωση ή κύφωση (δηλ. καμπούρα). Η απάντηση της επιστημονικής κοινότητας είναι ξεκάθαρα αρνητική. Η σκολίωση ή η κύφωση είναι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που οφείλονται σε ενδογενείς οργανικούς παράγοντες. Επιπλέον, εάν το παιδί γενικά καμπουριάζει, αυτό δεν ξεκινάει από μία βαριά τσάντα. Η τσάντα ασκεί μεν πιέσεις στη σπονδυλική στήλη, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο δυνατές και διαρκείς που να δημιουργήσουν μόνιμο πρόβλημα στο μυοσκελετικό σύστημα.

Ένα παιδί το οποίο έχει ήδη διαγνωστεί με σκολίωση, πιθανόν να νιώθει λίγο πιο κουρασμένο σε σχέση με άλλα παιδιά. Η πάθησή του όμως δεν ξεκίνησε από την σχολική τσάντα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βάρος της τσάντας μπορεί να δημιουργήσει πόνους στη μέση ή στην πλάτη. Ωστόσο, οι πόνοι αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικοί και αποχωρούν μόλις το παιδί βγάλει την τσάντα του.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Η κοινή λογική είναι, πρωτίστως, να μειωθεί το βάρος που κουβαλούν τα παιδιά στο ελάχιστο. Ζητήστε από τους δασκάλους ή τα σχολεία να μην επιβάλουν την καθημερινή χρήση επιπρόσθετου υλικού στα μαθήματα. Εάν είναι εφικτό, ζητήστε να δημιουργηθούν χώροι φύλαξης τέτοιων υλικών στο σχολείο για κάθε μαθητή.

Ακόμη, τελευταία κυκλοφορούν στο εμπόριο τσάντες με ροδάκια, οι οποίες κυρίως σε μικρές ηλικίες μπορούν να ανακουφίσουν τα παιδιά και να κάνουν το κουβάλημα της τσάντας να μοιάζει διασκεδαστικό.

Όπως και να έχει, οι γονείς πρέπει πάντα να συζητούν με τα παιδιά τους και να ρωτούν για τη σωματική τους κατάσταση, χωρίς όμως να δημιουργούν πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Η γνώμη ενός ορθοπεδικού κρίνεται απαραίτητη σε περιπτώσεις έντονης διαμαρτυρίας από το παιδί ή εάν το παιδί έχει κάποιο προϋπάρχον πρόβλημα το οποίο μπορεί να έχει επιδεινωθεί με την καθημερινή χρήση βάρους.

Αντίστοιχα, το βάρος και η καθιστική ζωή, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και στους ενήλικες, γι’αυτό είναι σημαντικό να διατηρούν σωστή στάση του σώματος.