θλαση αποκατάσταση

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΛΑΣΗΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Ορθοπεδικός Χειρουργός, Συνεργάτης Euromedica- Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266, 2310532666

Το τρίτο στάδιο αποκατάστασης είναι αυτό που θα επαναφέρει τον αθλητή στην άψογη φόρμα που είχε πριν από κάποια θλάση ή τραυματισμό.

Τί είναι οι θλάσεις;

Οι θλάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Θλάσεις πρώτου βαθμού: πρόκειται για μικρούς, συνήθως, τραυματισμούς που προκαλούνται κατά την προπόνηση. Συνήθως προκαλούν πόνο και μικρό οίδημα στην ευρύτερη περιοχή του τραυματισμού. Χρήζουν σχετικά σύντομης αποκατάστασης.
  • Θλάσεις δευτέρου βαθμού: είναι λίγο πιο σοβαρές θλάσεις, οι οποίες αποκαθιστώνται μετά από ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η αποκατάσταση αυτή γίνεται σταδιακά, με κύριο κριτήριο το αίσθημα πόνου μετά από τις συνεδρίες.

Μπορώ να συμμετέχω στην προπόνηση αμέσως μετά από μία θλάση;

Η απάντηση είναι όχι. Ακόμα και όταν πρόκειται για έναν μικρο-τραυματισμό (θλάση πρώτου βαθμού), ο αθλητής οφείλει να προστατέψει τον εαυτό του και να μην υποτροπιάσει.

Ποιο είναι το ενδεικτικότερο πλάνο αποκατάστασης μία θλάσης;

Είναι σημαντικό η αποκατάσταση να γίνεται ΣΤΑΔΙΑΚΑ.

1ο στάδιο: Στο σπίτι (1-3 ημέρες)

Συνιστάται η χρήση πάγου, ιδανικά από την πρώτη στιγμή του τραυματισμού. Τις ημέρες που ακολουθούν, ο ασθενής πρέπει να συνεχίζει την παγοθεραπεία για 15′, 4-6 φορές την ημέρα. Το πόδι πρέπει να είναι δεμένο, ακινητοποιημένο και να τοποθετείται σε ψηλή θέση (μαξιλάρι).

2ο στάδιο: Στο φυσιοθεραπευτήριο (3-10 ημέρες)

Μετά από τη συμβουλή του ορθοπεδικού, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα και τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου φυσιοθεραπευτή. Το οίδημα (πρήξιμο) θα αρχίσει να υποχωρεί και ο πόνος θα μειώνεται αισθητά όσο προχωρούν οι συνεδρίες. Ο ιατρός ενδέχεται να συστήσει συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή, κατά περίπτωση.

3ο στάδιο: Επιστροφή στο γήπεδο

Αφού ο αθλητής ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποκατάστασης, μπορεί να επιστρέψει σταδιακά στο γήπεδο. Ο προπονητής θα του υποδείξει τις σωστότερες ασκήσεις, ώστε η επιστροφή να είναι ομαλή, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο υποτροπής της θλάσης. Ενδεικτικά, οι ήπιες διατάσεις, οι ισομετρικές ασκήσεις και οι ενεργητικές ασκήσεις υπό την επίβλεψη του γυμναστή/προπονητή, θα συμβάλουν στην σωστότερη και πιο άμεση αποκατάσταση.

Το τρέξιμο πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να επιβαρυνθεί η τραυματισμένη περιοχή όσο το δυνατόν λιγότερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που ο αθλητής νιώσει πόνο ή παρατηρήσει ότι η περιοχή της θλάσης πρήζεται ή μελανιάζει, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ορθοπεδικό του.

Να είστε πάντα σε επικοινωνία με τον Ορθοπεδικό ή/και τον φυσιοθεραπευτή σας, ώστε να υπάρξει η βέλτιστη και ταχύτερη αποκατάσταση.

Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICs

?Μητροπόλεως 87

?6974108266