sindromo-karpiaiou-solina-thessaloniki

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ: ΑΙΤΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266, 2310532666

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ουσιαστικά το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, η αδυναμία και άλλα προβλήματα στο χέρι σας, λόγω αυξημένης πίεσης στο μέσο νεύρο στον καρπό σας.
Το μέσο νεύρο και πολλοί ακόμα τένοντες περνούν από το το χέρι σας προς την παλάμη μέσα από ένα μικρό χώρο στον καρπό που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Αυτό το νεύρο ελέγχει τις κινήσεις και την αίσθηση στον αντίχειρα και στα τρία πρώτα δάχτυλα (όχι στο μικρό σας δάχτυλο).

Αίτια

Η αυξημένη πίεση στο μέσο νεύρο προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η πίεση αυτή μπορεί να προέλθει από διόγκωση ή από οτιδήποτε κάνει τον καρπιαίο σωλήνα μικρότερο σε διάμετρο. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο του μέσου νεύρου, όπως:

  • Ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης
  • Το να κάνετε τις ίδιες κινήσεις με τα χέρια σας ξανά και ξανά, ειδικά αν ο καρπός είναι λυγισμένος προς τα κάτω (δηλαδή η παλάμη σας είναι κάτω από τον καρπό) ή αν κάνετε τις ίδιες κινήσεις του καρπού ξανά και ξανά.
  • Εγκυμοσύνη

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ήπια και σοβαρά .

Ήπια συμπτώματα

Τα ήπια συμπτώματα επηρεάζουν τις περισσότερες φορές την παλάμη και σπανιότερα το χέρι πάνω από τον καρπό, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν μέχρι τον ώμο.
Μούδιασμα ή πόνος στο χέρι, τον βραχίονα, ή τον καρπό που σας ξυπνά μέσα στη νύχτα. Όταν «τινάζετε» ή κινείτε α δάχτυλά σας μπορεί να νιώθετε ανακούφιση.

-Περιστασιακά μπορεί να νιώσετε μυρμήγκιασμα, ή μια αίσθηση σας να τρυπούν «καρφίτσες και βελόνες», ή πόνο.

-Μούδιασμα ή πόνος που χειροτερεύει, ενώ χρησιμοποιείτε το χέρι ή τον καρπό σας. Είναι πιθανό να το αισθανθείτε αυτό, όταν πιάνετε ένα αντικείμενο με το χέρι σας ή όταν λυγίζετε τον καρπό σας.

-Περιστασιακός πόνος στον πήχη σας μεταξύ του αγκώνα και του καρπού σας.

Ακαμψία στα δάχτυλα, όταν σηκώνεστε το πρωί.

Σοβαρά συμπτώματα

Τα σοβαρά συμπτώματα προβλήματος στον καρπιαίο σωλήνα μπορεί να εκδηλωθούν με μούδιασμα ή μειωμένη αντοχή και δύναμη στα δάχτυλα, τον αντίχειρα ή το χέρι. Μπορεί να είναι δύσκολο να…

  • κάνετε απλές κινήσεις των χεριών, όπως το βούρτσισμα των μαλλιών σας ή το να κρατήσετε καλά το πιρούνι καθώς τρώτε. Μπορεί επίσης να σας πέφτουν ακούσια αντικείμενα που κρατάτε στο χέρι.
  • πιάσετε ένα αντικείμενο με τον αντίχειρα και το πρώτο δάχτυλο. Αυτό ονομάζεται απώλεια της δύναμης συστολής.
  • χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας, ενώ κάνετε απλές εργασίες, όπως το άνοιγμα ενός βάζου. Με το μακροχρόνιο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οι μυς του αντίχειρα μπορεί να ατροφήσουν.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε τμήματα του χεριού που συνδέονται με το μέσο νεύρο: τον αντίχειρα, τον δείκτη, το μεσαίο δάχτυλο και το ήμισυ του παράμεσου. Το μεσαίο νεύρο δεν επηρεάζει το μικρό σας δάχτυλό σας. Έτσι, αν το μικρό σας δάχτυλο επηρεάζεται, μπορεί να μην έχετε το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
Τα συμπτώματα συμβαίνουν συχνά και στα δύο χέρια, αλλά είναι συνήθως πιο έντονα στο ένα. Μπορεί να παρατηρήσετε τα συμπτώματα πρώτη φορά κατά τη νύχτα. Τα άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να κοιμούνται, αλλά ο πόνος ή το μούδιασμα στο χέρι να τα κάνει να ξυπνήσουν.

Για τους περισσότερους ασθενείς το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Μπορεί ωστόσο να τροποποιηθεί ή να διακοπεί κατά τα πρώτα στάδια. Για παράδειγμα, αν τα συμπτώματα σχετίζονται με μια δραστηριότητα ή επάγγελμα, η κατάσταση μπορεί προσωρινά να βελτιωθεί απέχοντας από υπεύθυνη δραστηριότητα.

Συντηρητική Θεραπεία:

Αν διαγνωσθεί έγκαιρα το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να ανακουφισθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι αβέβαιη ή η πάθηση είναι ήπια ως μέτρια, ο ιατρός θα προσπαθήσει με απλά μέτρα θεραπείας πρώτα:

  • Κηδεμόνας: ένας νάρθηκας νυκτός, κρατά τον καρπό σε μια ουδέτερη θέση. Αυτό αποτρέπει τον νυχτερινό ερεθισμό του μέσου νεύρου. Νάρθηκας μπορεί να φορεθεί και κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
  • Φάρμακα: Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.
  • Αλλαγές δραστηριότητας: Αν οι απαιτήσεις εργασίας προκαλούν συμπτώματα, η αλλαγή ή τροποποίηση της θέσης εργασίας, μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.
  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Μια ένεση κορτικοστεροειδών, συχνά προσφέρει ανακούφιση, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν.

Χειρουργική Θεραπεία:

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, η χειρουργική αντιμετώπιση θα φέρει την οριστική λύση του προβλήματος. Για πιο σοβαρές παθήσεις η χειρουργική επέμβαση θεωρείται αναγκαία, διότι η συντηρητική μέθοδος δεν μπορεί να βοηθήσει.
Σε πολύ σοβαρές μακροχρόνιες περιπτώσεις με σταθερό μούδιασμα και εξασθένηση των μυών του αντίχειρα, η χειρουργική επέμβαση συστήνεται άμεσα για να αποτρέψει μη αναστρέψιμες βλάβες.

Χειρουργική τεχνική:
Στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση του καρπιαίου σωλήνα γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνεται μικρή τομή στην παλάμη σας. Βρίσκεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού όπου και αποκόπτεται. Αυτό αυξάνει το μέγεθος της σήραγγας και μειώνει την πίεση στο νεύρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ορθοπεδικός ιατρός θα προβεί στις κατάλληλες εξετάσεις (ηλεκτρομυογράφημα ή ακτινολογικό έλεγχο) και θα σας προτείνει την καταλληλότερη αντιμετώπιση.

Δείτε και άλλες παθήσεις για την άκρα χείρα.

(Πηγή: onmed)