ολική αρθροπλαστική γόνατος θεσσαλονίκη

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ;

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπεδικός
Συνεργάτης της Euromedica, Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία επέμβαση στην οποία υποβάλλονται ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι ασθενείς αυτοί είναι συνήθως τρίτης ηλικίας, όμως πολύ συχνά η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει και νεώτερα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου.

Η ολική αρθροπλαστική είναι η επέμβαση με την οποία αφαιρούνται τα κατεστραμμένα στοιχεία της άρθρωσης. Στη θέση τους τοποθετούνται μεταλλικά εμφυτεύματα μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ένα στρώμα πολυαιθυλενίου. Αυτά διευκολύνουν την ομαλή κίνηση της τεχνητής άρθρωσης.

Είναι πάντοτε απαραίτητη;

Τα πρώιμα στάδια της οστεοαρθρίτιδας δύνανται να καταπολεμηθούν με συντηρητική θεραπεία, δηλαδή με τη χορήγηση φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη) ή με φυσιοθεραπείες. Όταν όμως ο πόνος, η κόπωση και η δυσκαμψία επιμένουν, τότε η επεμβατική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης ακινησία του ασθενούς και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του.

Ποιες είναι οι νέες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής; Τι διαφορετικό προσφέρουν;

Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων αρθροπλαστικών είναι τα εξής:

  • Αναίμακτη επέμβαση: Ο ασθενής δεν χάνει καθόλου αίμα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτό το πετυχαίνουμε με τη χρήση ειδικού πρωτοκόλλου φαρμακευτικής θεραπείας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης του ασθενούς και επιταχύνεται η αποκατάστασή του.
  • Απουσία χρήσης ίσχαιμου επίδεσης: Κατά τη διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής είθισται να χρησιμοποιείται ο ίσχαιμος επίδεσης. Είναι μία συσκευή που διακόπτει προσωρινά την αιμάτωση του σκέλους. Όταν δε χρησιμοποιούμε τη συσκευή αυτή, μειώνεται ο κίνδυνος μετεγχειρητικής θρομβοφλεβίτιδας.
  • Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική: Με τη χρήση ειδικών συστημάτων και προγραμμάτων, οι γιατροί προσαρμόζουν το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί ακριβώς στις ανάγκες και την ανατομία του εκάστοτε ασθενούς.  Έτσι οι χειρουργικοί χειρισμοί δεν γίνονται κατά προσέγγιση αλλά με βάση τα απόλυτα ανατομικά χαρακτηριστικά του καθένα ξεχωριστά, βελτιώνοντας στο μέγιστο τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Με τη βοήθεια 3 αξονικών τομογραφιών, που περιλαμβάνουν το ισχίο, το γόνατο και την ποδοκνημική, υπολογίζονται οι ανατομικοί άξονες του σκέλους καθώς και τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του γόνατος.

Η πλέον εξελιγμένη μέθοδος της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής, είναι η ΨΗΦΙΑΚΗ αρθροπλαστική γόνατος.

Ως αποτέλεσμα, η διάρκεια ζωής των υλικών αυξάνεται και και η μετεγχειρητική αποκατάσταση καθίσταται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη.

-Απουσία πόνου και Άμεση βάδιση: Λόγω των νέων τεχνικών, ο ασθενής δύναται να ξεκινήσει ασκήσεις αποκατάστασης του χειρουργημένου μέλους σε 4 ώρες μετά τη λήξη του χειρουργείου, καθώς και να περπατήσει την επόμενη κιόλας ημέρα. Με τις συμβατικές τεχνικές απαιτούνταν 2-4 ημέρες έως ότου ο ασθενής να σηκωθεί από το κρεβάτι και να κινηθεί.

-Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές (Minimal Invasive Surgery): Οι τομές του χειρουργείου είναι πλέον πολύ μικρές (8-10cm), κάτι το οποίο βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση και κινητοποίηση του ασθενούς.

Πόσο χρόνο διαρκεί η αποθεραπεία;

Συνήθως η παραμονή στην κλινική διαρκεί 4 ημέρες. Μετά το εξιτήριο η αποκατάσταση συνεχίζεται στο σπίτι με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου φυσιοθεραπευτή. Η πλήρης αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες, όμως αυτό εξαρτάται από το είδος της επέμβασης, την ηλικία του ασθενούς, καθώς και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Ο κ.Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός, εξειδικευμένος στις Ολικές Αρθροπλαστικές Γόνατος και Ισχίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Sahlgrenska» του Goteborg της Σουηδίας. 

Από το 2014 είναι υπεύθυνος του Orthoprothesis Center, ένα κέντρο ολικών αρθροπλαστικών γόνατος, ισχίου και ώμου.

Τηλ: 6974108266