κοτσι διαδερμικη αποκατασταση

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΙΣΟΔΑΚΤΥΛΙΑΣ (ΚΟΤΣΙ) : ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Αποκατάσταση βλαισοδακτυλίας (κότσι / hallux valgus)

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπεδικός
Συνεργάτης Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Τι σημαίνει βλαισός μέγας δάκτυλος;

Στην ορθοπεδική με τον όρο βλαισοδακτυλία ή βλαισό μέγα δάκτυλο (hallux valgus)-το γνωστό σε όλους κότσι-εννοούμε την παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του άκρου ποδός (αύξηση της γωνίας που σχηματίζουν τα οστά μεταξύ τους, στροφή του μεγάλου δακτύλου σε σχέση με το πόδι, αλλαγή στην πορεία των τενόντων κ.ά). Η πάθηση αυτή ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, συνήθως γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, δυσχεραίνει τη βάδιση και είναι αρκετά επώδυνη.

Από τι προκαλείται το κότσι στο πόδι;

Συνήθως υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση. Αν ρωτήσετε κάποιο συγγενικό πρόσωπο, είναι πιθανό να αντιμετωπίζει παρόμοιο με εσάς πρόβλημα. Ακόμη, η χρήση ψηλοτάκουνων ή/και πολύ στενών παπουτσιών επιταχύνει τη διαδικασία της βλαισοδακτυλίας. Η παραμόρφωση των δακτύλων δεν αποτελεί μόνο αισθητικό θέμα, αλλά και παθολογικό, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί έντονο πόνο κατά την βάδιση, αστάθεια, καθώς και επιβάρυνση του άλλου σκέλους-ποδιού, όπου ρίχνεται το βάρος.

Πώς αντιμετωπίζεται η βλαισοδακτυλία;

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική. Υπάρχουν ειδικά ναρθηκάκια τα οποία εφαρμόζονται κατά τη βάδιση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ επιβάλλεται η τροποποίηση των υποδημάτων (δυστυχώς για τις κυρίες η αποφυγή ψηλοτάκουνων και στενών παπουτσιών είναι απαραίτητη).
Σε πιο δύσκολες και προχωρημένες περιπτώσεις εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία.

Ποιες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης του βλαισού μέγα δακτύλου υπάρχουν;

Σε πρώιμα στάδια, μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση στα μαλακά μόρια που έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση και τον τερματισμό της εξέλιξης της νόσου. Με αυτή τη μέθοδο δεν κάνουμε οστεοτομίες, (δηλαδή δεν προκαλούμε τεχνητό κάταγμα) όπως σε όλες τις παραδοσιακές μεθόδους. Αφορά κυρίως νεότερους ασθενείς και κυρίως νέες γυναίκες που αδυνατούν να κάνουν χρήση στενών παπουτσιών. Η βάδιση είναι άμεση με τη βοήθεια ειδικών ορθοπεδικών υποδημάτων και δεν χρειάζεται ακινητοποίηση με γύψο.

Στην περίπτωση που η νόσος έχει εξελιχθεί σημαντικά με μεγαλύτερες αλλοιώσεις, υπάρχει η νέα, καινοτόμα μέθοδος ΜΙS (Minimal Invasive Surgery), όπου όλη η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται διαδερμικά (χωρίς καμία τομή στο δέρμα) και χωρίς μετεγχειρητικά να τοποθετούμε υλικά οστεοσύνθεσης. Η βάδιση και σε αυτή την περίπτωση είναι άμεση με τη χρήση ειδικών ορθοπεδικών υποδημάτων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας αυτή μεθόδου;

1) δεν υπάρχουν τομές στο δέρμα (τεράστιο κοσμητικό πλεονέκτημα στις κύριες)
2) άμεση βάδιση και επιστροφή στην καθημερινότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα
3) δεν χρησιμοποιούμε υλικά οστεοσύνθεσης (μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος της επέμβασης)

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι;

Όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να δώσουν εύκολα λύση σ´ένα δύσκολο, μέχρι σήμερα, πρόβλημα

kotsi-xeiroyrgeio-thessaloniki-adam-athanasios
Αποκατάσταση βλαισοδακτυλιας-διαδερμικά. Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη.
xeirourgeio-kotsi-thessaloniki-adam-athanasios
Αποκατάσταση βλαισοδακτυλίας (κότσι) με διαδερμική επέμβαση. Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη.

Ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εμένα;

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, γι’αυτό και χρειάζεται πρωτίστως κλινική εξέταση και εκτίμηση από τους ιατρούς. Σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους ιατρούς του Orthoprothesis Center, μπορείτε να συζητήσετε για τις μεθόδους αποκατάστασης. Θα πραγματοποιηθεί ακτινολογικός έλεγχος και θα επιλεχθεί η καταλληλότερη μέθοδος για εσάς.

Οι παθήσεις του άκρου ποδός απασχολούν πολλές γυναίκες. Αντιμετωπίστε τις εγκαίρως.

Ο κος. Αδάμ Αθανάσιος MD, FICS, είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός, συνεργάτης της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης και της Euromedica – Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κινητό: 6974.108 266

Ιατρείο: Μητροπόλεως 87, 2310.532 666