osfialgia stin egkimosini

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ;

Εγκυμοσύνη και Οσφυαλγία: Αίτια και Αντιμετώπιση

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης
Τηλ: 6974108266

Η οσφυαλγία (δηλαδή ο πόνος στη μέση) αφορά ένα μεγάλο ποσοστό εγκύων (περίπου 70%) των εγκύων. Πολλές γυναίκες διαμαρτύρονται από την αρχή ακόμα της εγκυμοσύνης, ενώ όσο προχωρά ο καιρός ο πόνος είθισται να γίνεται εντονότερος.

Γιατί πονάω;

Τα αίτια της οσφυαλγίας στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολλά:

–Η αλλαγή της στάσης του σώματος και της γενικότερης κατανομής του βάρους μπορεί να ευθύνεται για τον πόνο στη μέση. Το σώμα της γυναίκας προετοιμάζεται για τη γέννα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κόκαλα -κυρίως στην περιοχή της λεκάνης- μετατοπίζονται, ενώ οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, επηρεάζοντας έτσι την ανατομία της σπονδυλικής στήλης και προκαλώντας πόνο.

–Η διαρκής ορθοστασία και η έντονη δραστηριότητα ή το βαθύ σκύψιμο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στη μέση, ιδίως σε μία έγκυο γυναίκα.

–Το βάρος της γυναίκας συνεχώς αυξάνεται, γεγονός που δυσκολεύει τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί προβλήματα στη μέση.

–Προηγούμενο ιστορικό παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (πχ. προ-υπάρχουσα οσφυαλγία, σπονδυλολίσθηση, δισκοκήλη κά.) υπάρχει πιθανότητα να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

–Αυξημένο βάρος, κάπνισμα και κακός τρόπος ζωής (έλλειψη ύπνου, ξεκούρασης) δυσχεραίνουν την κατάσταση,

Πονάω πολύ. Τι πρέπει να κάνω;

Αρχικά, πρέπει να συζητήσετε άμεσα με το γυναικολόγο σας. Ο πόνος στη μέση μπορεί να κρύβει διάφορες παθήσεις, όχι απαραίτητα ορθοπεδικές (πχ. πέτρα στα νεφρά, κύστη στο ήπαρ), γι’αυτό κρίνεται απαραίτητο ο μαιευτήρας να κάνει την πρώτη διερεύνηση. Εάν ο πόνος προέρχεται από τη λεκάνη ή τη σπονδυλική στήλη, χρήζει παρακολούθησης από ορθοπεδικό.

Πως θα αντιμετωπίσω τον πόνο;

-Η πρώτη και άμεση συμβουλή είναι η ξεκούραση. Τοποθετήστε μερικά μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα για να χαλαρώσει η πίεση στην περιοχή της πυέλου. Θα δείτε άμεση ανακούφιση.

-Όταν σηκώνεστε, χρησιμοποιείστε μία ειδική ζώνη για τη μέση, ώστε να μειωθεί ο πόνος.

-Καταναλώστε παρακεταμόλη -ΠΑΝΤΑ όμως με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος μαιευτήρα-γυναικολόγου σας.

-Κάντε φυσιοθεραπεία. Συμβουλευθείτε τον ορθοπεδικό ή/και τον φυσιοθεραπευτή σας για τις κατάλληλες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο.

Γέννησα και ο πόνος δεν υποχωρεί. Να ανησυχήσω;

-Κατά της περίοδο της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας περνάει ένα μεγάλο στρες για να μπορέσει να φιλοξενήσει το έμβρυο. Είναι απολύτως λογικό μετά τη γέννα να παραμείνουν κάποια συμπτώματα, όπως ο πόνος ή το πρήξιμο, τα οποία θα χρειαστούν χρόνο για να εξαφανιστούν πλήρως. Προσπαθήστε να κάνετε υπομονή, να χαρείτε τη μητρότητακαι να συμβουλεύεστε πάντα τους κατάλληλους ιατρούς για να σας κατευθύνουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του πόνου σας!