δισκοκηλη στον αυχενα

ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο αυχενικός πόνος προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάθε ηλικίας και οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων η κακή στάση του σώματος, το τραύμα στον αυχένα, η αυχενική δισκοκήλη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αυχενική μυελοπάθεια.
Στα μεγαλύτερα άτομα οφείλεται κυρίως σε οστεόφυτα που εμφανίζονται στον αυχένα, ενώ στα νεαρότερα κυρίως σε δισκοκήλη.
Ο επίμονος, οξύς πόνος αντανακλά πολλές φορές στην πλάτη, την ωμοπλάτη, το ένα ή και τα δυο άνω άκρα, ενώ δύναται να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες, ορισμένες μάλιστα φορές ιδιαίτερα σημαντικές όπως είναι η πλήρης παράλυση άνω και κάτω άκρων.
Οι ασθενείς που υποφέρουν από αυχενικό πόνο, αρκετά συχνά δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις καθημερινές τους δραστηριότητες, απουσιάζουν αρκετές ημέρες το χρόνο από την εργασία τους, με επιπτώσεις τόσο στη ποιότητα ζωής τους όσο και στις οικονομικές απολαβές τους.
Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με νευρολογική εξέταση του ασθενή και επιβοηθητικά με απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η απλή ακτινογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική, κατά περίπτωση, με τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, αναλγητικών και κορτικοστεροειδών, την ακινητοποίηση με αυχενικό περιλαίμιο και την τοπική εφαρμογή θερμότητας.
Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και ένας φυσιοθεραπευτής με μαλάξεις, ισοθερμίες, διαθερμίες και υπέρηχους.
Σε μερικούς όμως ασθενείς τα παραπάνω μέσα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Όσον αφορά ειδικά την αυχενική δισκοκήλη -δηλαδή την προβολή μέρους του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, η οποία προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό ή και στο νεύρο που περνάει από την περιοχή αυτή- ανεπτύχθησαν και εφαρμόστηκαν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την επίλυσή της.

Η αυχενική δισκεκτομή αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο χειρουργικής θεραπείας της αυχενικής δισκοκήλης. Όπως και η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή, εκτελείται με τη βοήθεια μικροσκοπίου από εξειδικευμένους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης. Η προσπέλαση, δηλαδή η οδός προσέγγισης του προβλήματος, εξαρτάται από το πόσο πρόσφατη είναι η αυχενική δισκοκήλη καθώς και από την εκπαίδευση και τις ικανότητες του χειρουργού.

Η αυχενική δισκεκτομή είναι μία απολύτως ασφαλής μέθοδος, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα την ελεύθερη κίνηση γύρω από το επίπεδο που έχει τοποθετηθεί ο τεχνητός δίσκος. Επίσης, δεν παρουσιάζει επιπλοκές όπως έκτοπη οστεοποίηση, με αποτέλεσμα τον πόνο στην περιοχή της αυχενικής μοίρας.

Η ομάδα του Orthorpothesis Center αποτελείται από έμπειρους και εξειδικευμένους Ορθοπεδικούς χειρουργούς και Νευροχειρουργούς, οι οποίοι προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 6974108266, 2310895191 (κ. Αδάμ).

 

Πηγή: iatropedia