δισκοκηλη στον αυχενα

ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου)

Τι προκαλεί πόνο στον αυχένα;

Ο αυχενικός πόνος προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάθε ηλικίας και οφείλεται σε πλήθος παραγόντων. Μεταξύ αυτών είναι η κακή στάση του σώματος, το τραύμα στον αυχένα, η αυχενική δισκοκήλη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αυχενική μυελοπάθεια.
Στα μεγαλύτερα άτομα οφείλεται κυρίως σε οστεόφυτα που εμφανίζονται στον αυχένα, ενώ στα νεαρότερα κυρίως σε δισκοκήλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυχενικής δισκοκήλης;

Ο επίμονος, οξύς πόνος αντανακλά πολλές φορές στην πλάτη, την ωμοπλάτη, το ένα ή και τα δυο άνω άκρα, ενώ δύναται να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες, ορισμένες μάλιστα φορές ιδιαίτερα σημαντικές όπως είναι η πλήρης παράλυση άνω και κάτω άκρων. Οι ασθενείς που υποφέρουν από αυχενικό πόνο, αρκετά συχνά δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της δισκοκήλης στον αυχένα;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με νευρολογική εξέταση του ασθενή και επιβοηθητικά με απεικονιστικές εξετάσεις. Συνήθως μία απλή ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία αρκούν.

Τι περιλαμβάνει η συντηρητική αντιμετώπιση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική, κατά περίπτωση, με τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, αναλγητικών και κορτικοστεροειδών, την ακινητοποίηση με αυχενικό περιλαίμιο και την τοπική εφαρμογή θερμότητας. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και ένας φυσιοθεραπευτής με μαλάξεις, ισοθερμίες, διαθερμίες και υπέρηχους.

Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;

Σε μερικούς όμως ασθενείς τα παραπάνω μέσα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Όσον αφορά ειδικά την αυχενική δισκοκήλη -δηλαδή την προβολή μέρους του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, η οποία προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό ή και στο νεύρο που περνάει από την περιοχή αυτή- ανεπτύχθησαν και εφαρμόστηκαν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την επίλυσή της.

Πώς γίνεται η αυχενική δισκεκτομή;

Η αυχενική δισκεκτομή αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο χειρουργικής θεραπείας της αυχενικής δισκοκήλης. Όπως και η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή, εκτελείται με τη βοήθεια μικροσκοπίου από εξειδικευμένους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης. Η προσπέλαση, δηλαδή η οδός προσέγγισης του προβλήματος, εξαρτάται από το πόσο πρόσφατη είναι η αυχενική δισκοκήλη. Επίσης, η εκπαίδευση και η εμπειρία του χειρουργού επηρεάζουν το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Η αυχενική δισκεκτομή είναι μία απολύτως ασφαλής μέθοδος, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Η ελεύθερη κίνηση γύρω από το επίπεδο που έχει τοποθετηθεί ο τεχνητός δίσκος επανέρχεται άμεσα. Επίσης, δεν παρουσιάζει επιπλοκές όπως έκτοπη οστεοποίηση, με αποτέλεσμα τον πόνο στην περιοχή της αυχενικής μοίρας.

Η ομάδα του Orthorpothesis Center αποτελείται από έμπειρους και εξειδικευμένους Ορθοπεδικούς χειρουργούς και Νευροχειρουργούς, οι οποίοι προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αθανάσιος Αδάμ, Χειρουργός Ορθοπεδικός

📍 Μητροπόλεως 87

📞6974108266

 

Πηγή: iatropedia