πόνος στα ΄δαχτυλα

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ;

Η αρθρίτιδα δεν απασχολεί μόνο το γυναικείο φύλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφουμε ένα σύνολο από ρευματικές ασθένειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η ουρική αρθρίτιδα και άλλες.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις. Κάποιες μορφές αρθρίτιδας, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να προσβάλλουν πολλαπλά όργανα και να προκαλέσουν εκτεταμένα συμπτώματα.

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες πάσχουν από αρθρίτιδα.

Κάποιες μορφές αρθρίτιδας ωστόσο, προσβάλλουν πολύ περισσότερες γυναίκες, ενώ άλλες τους άνδρες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Times».

Ποια είδη αρθρίτιδας προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες;

Η οστεοαρθρίτιδα, που είναι η πιο συχνή μορφή της, είναι εξίσου συχνή στα δύο φύλα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όμως, προσβάλλει τις γυναίκες με τριπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι τους άνδρες. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει πολλά όργανα συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, εκδηλώνεται εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες.

Αντιθέτως, η ουρική αρθρίτιδα (ή ποδάγρα) είναι πιο συχνή στους άνδρες έως την προχωρημένη τρίτη ηλικία. Τότε, η συχνότητά της στα δύο φύλα εξισώνεται.

Ο μόνος κοινός αποδεκτός λόγος είναι ότι «στις αυτοάνοσες μορφές αρθρίτιδας παίζουν ρόλο οι ορμόνες του γυναικείου φύλου και οι επιδράσεις τους στο ανοσοποιητικό σύστημα, αν και δεν πρέπει να αποτελούν τη μοναδική εξήγηση της διαφοράς».

Οι μορφές αυτές οφείλονται στις λανθασμένες επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των υγιών ιστών του σώματος.

Οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό από τους άνδρες και γι’ αυτό τείνουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις λοιμώξεις. Επιπλέον, οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί τους ανακάμπτουν ταχύτερα έπειτα από μια ασθένεια. Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι. Το γερό ανοσοποιητικό τους τις καθιστά πιο ευάλωτες στις δυσλειτουργίες που το ωθούν να επιτίθεται στους υγιείς ιστούς.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να μην υποτιμά κανείς τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να επηρεάσουν τα γενικότερα επίπεδα ευεξίας. Κυρίως, όμως, μπορούν να αλλάξουν την μεταβολική συμπεριφορά των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων μας που μπορεί να οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες, όπως κάθε είδους αρθρίτιδα.

Γι’αυτό, ο συνδυασμός σωστής διατροφής και τακτικής σωματικής άσκησης μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για ακόμα μία φορα!

Συμβουλευθείτε τον Ορθοπεδικό σας για ό,τι σας απασχολεί.

Πηγή: onmed