αρθροπλαστικη γόνατος θεσσαλονίκη

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΟΛΙΚΩΝ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νέα Πρωτοποριακή Μέθοδος Ολικών Αρθροπλαστικών Γόνατος Στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, στο Orthoprothesis center πραγματοποιείται μια νέα μέθοδος ολικών αρθροπλαστικών γόνατος με το συνδυασμό δυο νέων τεχνολογιών, Η ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΚΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ολική αρθροπλαστική.

Με τη χρήση ενός φαρμακευτικού πρωτοκόλλου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο, καθώς και με τη χρήση συγκεκριμένων χειρουργικών τεχνικών και εργαλείων μειώνεται δραστικά η διεγχειρητική αιμορραγία επιτρέποντας στους χειρουργούς την επέμβαση σ’ ένα αναίμακτο περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η αποφυγή χρήσης ίσχαιμου περίδεσης, δε διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος στο χειρουργημένο πόδι μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικού θρομβοεμβολικού επεισοδίου καθώς και μιας πιθανής διεγχειρητικής επιμόλυνση, ενώ επειδή δεν «στραγγαλίζονται’» οι μύες του μηρού (ο τετρακέφαλος και οι οπίσθιοι μηριαίοι) είναι άμεση η μετεγχειρητική κινητοποίηση του αρρώστου και πιο σύντομος ο συνολικός χρόνος της αποθεραπείας του.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε παροχετεύσεις μετεγχειρητικά. Οι παροχετεύσεις αποτελούν σωληνάκια που παρέμεναν μέσα στο γόνατο για διάστημα 48 ωρών, γεγονός που περιόριζε σημαντικά τη μετεγχειρητική κινητοποίηση.

Η μη απώλεια αίματος μειώνει σημαντικά την ανάγκη μεταγγίσεων γεγονός που ελαττώνει τους κινδύνους λοιμώξεων καθώς και πιθανών επιπλοκών, ενώ ή γενική κατάσταση του ασθενούς δεν επιβαρύνεται. Έτσι οι ημέρες νοσηλείας του ασθενούς περιορίζονται στο μισό και ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής σε 4 ημέρες από το χειρουργείο.

Το δεύτερο στοιχείο της διαφοροποίησης μας είναι η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος (PSI: Patient Specific Instruments).

Με τη βοήθεια αξονικών τομογραφιών (ισχίου, γόνατος, και ποδοκνημικής) γίνεται ανάλυση συγκεκριμένων στοιχείων και τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποστέλλονται σε ερευνητικό κέντρο στο Βέλγιο όπου πραγματοποιείται η κατασκευή μιας πρόθεσης σε απόλυτα ανατομική βάση για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαμε προθέσεις που λάμβαναν υπόψη το μέσο όρο των ασθενών. Σήμερα, γνωρίζοντας όλα τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά κατασκευάζουμε μια εξατομικευμένη πρόθεση βελτιώνοντας το μετεγχειρητικό (λειτουργικό) αποτέλεσμα δίνοντας στον ασθενή μας μια πρόθεση η οποία αγγίζει τη δική του ανατομία.

Όλα τα παραπάνω προσδίδουν ένα άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, σύντομη αποκατάσταση επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει στην καθημερινότητα του απαλλαγμένος από ένα σοβαρό πρόβλημα όπως αυτό της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Θα βρείτε το παρόν άρθρο και στην ιστοσελίδα της Euromedica:
http://healthnote.gr/arthrografia/296-nea-protoporiaki-methodos-olikon-arthroplastikon

Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

www.orthoprothesis.gr
info@orthoprothesis.gr

Αθανάσιος Αδάμ
Χειρουργός Ορθοπεδικός Συνεργάτης της Euromedica/ Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης