ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ A. ΑΔΑΜ
|
Κινητό: 6974 108266
images (1)

Ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος: Η εξέλιξη στην χειρουργική γόνατος

Φεβρουαρίου  2018 / 22 Σχόλια κλειστά

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

…η εξέλιξη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS, Χειρουργός Ορθοπεδικός

Συνεργάτης της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης

Τηλ: 6974108266

Όταν μιλάμε για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, εννοούμε την προοδευτική και σταδιακή φθορά του γόνατος – και κυρίως του χόνδρου- ο οποίος βαθμιαία εκφυλλίζεται. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται πλήρως η άρθρωση, προκαλώντας έντονο πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση αλλά πολλές φορές και παραμόρφωση. Οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα συνήθως διαμαρτύρονται για έντονο πόνο που τους αποτρέπει από το να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες, επιδεινώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται πλέον στη συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες), η λύση είναι η αρθροπλαστική γόνατος.

Πρόκειται για την επέμβαση κατά την οποία τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης αντικαθίστανται από προθέσεις αποτελούμενες από κράματα μετάλλου και πολυαιθυλένιο. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, ο πόνος φεύγει και η άρθρωση ξαναγίνεται λειτουργική. Ο κυριότερος στόχος και πρόκληση στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι να τοποθετηθεί η πρόθεση με ακρίβεια, ώστε να είναι απολύτως λειτουργική και ο ασθενής να είναι πλήρως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Στο Τμήμα Ολικών Αρθροπλαστικών της Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS, και η ομάδα του, εκτελούν την ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος, με τη χρήση ενός προηγμένου ψηφιακού συστήματος CAS (navigator), το οποίο  αφού λάβει υπόψη τα ατομικά ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, καθοδηγεί τον χειρουργό να εκτελέσει την επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια.

 Adam_photo2

Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μέθοδο εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, η οποία παντρεύει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού, με την ψηφιακή τεχνολογία.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός δεν καταργείται, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιεί συνετά και προς όφελος του ασθενούς την εξέλιξη της τεχνολογίας, ώστε να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου :

• Δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον χειρουργό, καθώς εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, διορθώνοντας τέλεια την υπάρχουσα παραμόρφωση. Ο πόνος ελαχιστοποιείται και η πρόθεση (λόγω της τέλειας τοποθέτησης) καθίσταται μακροβιότερη (15-20 έτη)

προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Κάθε ασθενής έχει τη δική του ανατομία και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Το ψηφιακό σύστημα CAS αναγνωρίζει πλήρως τα στοιχεία ανατομίας του κάθε ασθενούς και καθοδηγεί τον ιατρό στην σωστότερη τοποθέτηση του υλικού

καταγράφει το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αξιολογεί με μετρήσιμες παραμέτρους. Ο ασθενής είναι σε θέση να γνωρίζει την αρχική και τελική κατάσταση της άρθρωσής του, λαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες σε ένα dvd και αναλυτικές εικόνες (documentation)

• ελέγχει διεγχειρητικά τη συμπεριφορά της άρθρωσης του γόνατος, εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και πλήρες εύρος κίνησης

• επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί άμεσα μετά το χειρουργείο

• επιτρέπει στον χειρουργό να μειώσει το χρόνο της επέμβασης, κι έτσι να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος και η πιθανότητα φλεγμονής

• επιτρέπει τη χρήση ελάχιστων και μικρότερων εργαλείων σε σχέση με την συμβατική επέμβαση, με συνέπεια μικρότερο χειρουργικό τραύμα, περιορισμένη αποκόλληση μαλακών μορίων, μικρότερη αιμορραγία και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου

• ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής, καθώς δε χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί

Ο κ. Αδάμ Αθανάσιος, όντας εκπαιδευμένος στο τμήμα προθέσεων/ολικών αρθροπλαστικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska του Goteborg Σουηδίας, καθώς και του Hospital for Special Surgery (HSS) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, εφαρμόζει μαζί με την ομάδα του ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο το οποίο επιτρέπει την εκτέλεση της επέμβασης χωρίς απώλεια αίματος.

Η ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την εξέλιξη στον τομέα των αρθροπλαστικών, στοχεύοντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με την ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενούς. Ενημερωθείτε και πάρτε τη σωστή απόφαση.

Ο κ. Αδάμ Αθανάσιος είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη, με εξειδίκευση στις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου. Από το 2014, έχει ιδρύσει το “Orthoprothesis Center”, ένα κέντρο επανορθωτικής χειρουργικής γόνατος, ισχίου και ώμου.

Στοιχεία επικοινωνίας:  Τηλ: 6974108266, email: info@orthoprothesis.gr, fb page: Orthoprothesis Center